Мобілізація: у Мінцифри розповіли, чому потрібно бронювати ІТ-фахівців

Минулого року від сфери ІТ до держбюджету надійшло 20,8 млрд гривень податків.
Мобілізація: у Мінцифри розповіли, чому потрібно бронювати ІТ-фахівців
Christina @ wocintechchat.com / unsplash.com

Фахівці технологічних та інноваційних бізнесів, важливих для економіки підприємств, мають бути заброньовані, щоби компанії продовжували наповнювати бюджет нашої країни.

Про це повідомляє Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму ТГ-каналі.

За його словами, в Україні 700 тисяч заброньованих людей, і лише 4 тисячі з ІТ-компаній.

«Доля ІТ у ВВП країни майже 5%. Минулого року від сфери до держбюджету надійшло 20,8 млрд гривень податків. Це на 3,1 млрд гривень більше, ніж 2022 року. Один ІТ-фахівець, який працює, створює та зберігає майже три робочі місця в економіці», – написав Федоров.

Міністр зазначив, що всього у сфері IT працює понад 300 тисяч співробітників, із них заброньовано лише 1,5%.

Читайте також:

Також він прокоментував скандал зі скасуванням наказу про бронювання фахівців низки компаній. Федоров повідомив, що компанії, які були подані на бронювання, згідно з постановою набули статусу критично важливих для економіки, тому що відповідають мінімум трьом критеріям:

  • середня зарплата на підприємстві не менша за середню зарплату по регіону за IV квартал 2021 року;
  • відсутність заборгованості з ЄСВ;
  • понад 1,5 млн євро податків, сплачених до державного та місцевого бюджету протягом року, крім митних платежів;
  • понад 32 млн євро надходжень за останній рік, за винятком кредитів і позик;
  • статус резидента Дія.City;
  • важливість національної економіки - так званий галузевий критерій. Для ІТ-компаній це: приналежність до IT-індустрії + розмір середньої зарплати працівників за останній квартал — не менший за еквівалент €1200 за курсом НБУ + середньооблікова чисельність працівників за останній квартал — не менш як 9 осіб.

«За наказом подано на бронювання всього 54 IT-фахівці. Це не кур'єри чи «ігорка», це фахівці топрівня, архітектори, розробники, девопси. Саме інженери – основа Дія.City та саме інженери – наш стратегічний ресурс», – повідомив Михайло Федоров.

Мова йде до компаній ТОВ «КОРТ» - 6 осіб% ТОВ «Віза Україна» - 15 осіб; ТОВ «Гловоапп Україна» – 11 осіб; Дочірнє підприємство «ССМ» – 6 осіб; ТОВ «Агрі Чейн» – 1 особа; ТОВ «ФАВБЕТ ПЕК» – 15 осіб.

«Лише Віза за минулий рік заплатила 146 млн гривень податків. У Дія.City входять не лише ІТ-компанії, а й розробники defense-tech. У просторі близько 150 резидентів, які розробляють оборонні інновації. А це основа нашої обороноздатності та економіки», – наголосив міністр.

Раніше ми писали про те, що Мінекономіки скасовує наказ про бронювання військовозобов'язаних працівників компаній ТОВ «KOPT», ТОВ «ВІЗА YKPAÏHA», ТОВ «ГЛОВОАПП YKPAÏHA», ДП «CCM», ТОВ «АГРІ ЧЕЙН», ТОВ «ФАВБЕТ ПЕК» (наказ №8572 від 8 квітня 2024 року) на тлі суспільного розголосу для уточнення ситуації та аналізу кожного окремого рішення.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK