Скільки маленьких українців цього року піде до польських шкіл, і які заклади обирають: деталі

Нині кількість українських учнів становить 134 тисячі.
Скільки маленьких українців цього року піде до польських шкіл, і які заклади обирають: деталі
CDC / unsplash.com

З 1 вересня до польських шкіл можуть піти від 20 до 60 тисяч українських дітей. Нині учнів-біженців у середніх школах майже на 39% більше, ніж наприкінці минулого навчального року та більш ніж на 78%, ніж у перші місяці після початку війни.

Про це повідомляє PAP з посиланням на слова Пауліни Хростовської із Центру громадянської освіти та дані звіту центру.

Так, згідно з даними звіту "Учні-біженці з України у польській системі освіти", від 20 до 150 тисяч українських дітей не розпочали навчання у польських школах.

Читайте також:

"Такий великий діапазон пояснюється різницею між даними, які ми маємо: даними системи PESEL зі статусом UKR та даними Інституту соціального страхування про збір 800+ для дітей зі статусом PESEL UKR", - пояснила Пауліна Хростовська.

Також повідомляється, що кількість дітей шкільного віку в українському реєстрі PESEL становить 298 тисяч, 155 тисяч одержують допомогу 800 плюс від Закладу соціального страхування (ZUS), а кількість дітей, які відвідують польські школи, становить 134 тисячі.

Експерт також розповіла, що польські вчителі початкових та середніх шкіл вказують на мовний бар'єр як найбільший виклик у навчанні з міграційним досвідом.

"Цифри показують нам, що 60% дітей біженців з України отримують користь від безкоштовних додаткових занять з польської мови, які пропонують польські школи. Це багато і мало одночасно, тому що це означає, що 40% ними не користуються. Це сфера, над якою потрібно працювати", - сказала Хростовська.

Читайте також:

При цьому українці частіше обирають галузеві школи та технікуми, рідше обирають середні школи порівняно з їхніми польськими ровесниками.

«На початку ескалації війни в Україні, як і серед польських студентів, студенти-біженці насамперед обирали ліцеї, у другу чергу – технікуми, та в останню чергу – професійні училища. Важливо, що тоді до навчальних закладів брали на основі українських атестатів, а не як зараз, на основі іспиту за восьмий клас», - зазначила експерт.

Наразі, за даними Центру, у 12 тисячах польських школах навчаються українці у наступних закладах: у початкових школах – 105,6 тис., у загальних середніх школах – 9,1 тис., у технікумах – 13, 4 тис., у галузевих школах першого ступеня – 5,5 тис., у інших – близько 500.

Раніше ми писали про те, що українським біженцям у Польщі виплата допомоги на виховання 800+ та допомоги "Хороший старт" залежатиме від того, чи виконує дитина обов'язок щорічної дошкільної підготовки, шкільного навчання чи навчання у дитячому садку чи школі, що належать до польської системи освіти.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK