В Україні офіційно з'явиться нова професія: ким можна буде працювати

Нацагентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт "Демінер".
В Україні офіційно з'явиться нова професія: ким можна буде працювати
Ілюстративне фото / Getty Images

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)". Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

За словами заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, досі в Україні не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. 

"Наявність же професійного стандарту, який відповідає міжнародним вимогам (IMAS - International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це зокрема дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних", - розповів заступник міністра.

Читайте також:

Після затвердження стандарту буде проведено ряд заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. А також на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дозволить після отримання акредитації від МОН випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями. 

Затверджений професійний стандарт, який відповідає вимогам IMAS, дозволить фахівцям, які мають міжнародний сертифікат, підтвердити свою кваліфікацію в Україні. Це означає також, що українські демінери, що пройдуть навчання за новим стандартом, зможуть працювати в міжнародних компаніях без потреби починати навчання із самого початку.

Читайте також:

Розроблений стандарт передбачає 5 рівнів підготовки. Здобутий базовий рівень дозволить залучати фахівця до нетехнічного обстеження, наступний рівень - можливість проводити технічне обстеження. Далі - розмінування територій, будівель тощо. 

Раніше ми писали, що завдяки освітньому проєкту ReSkill UA 30 000 українців зможуть пройти навчання та опанувати нові професії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK