Демографічна криза: скільки працюючих утримує 10,5 мільйона пенсіонерів

Тіньовий ринок праці охоплює понад 4 мільйони людей, з яких близько 3 мільйонів – чоловіки.
Демографічна криза: скільки працюючих утримує 10,5 мільйона пенсіонерів
David Siglin / unsplash.com

За інформацією Конфедерації роботодавців України, до повномасштабного вторгнення чисельність працездатного населення в Україні становила 17,4 мільйона осіб (8,3 мільйона жінок та 9,1 мільйона чоловіків), але лише за 2022 рік вона скоротилася до менш ніж 12 мільйонів.

Про це пише "Дзеркало тижня".

Читайте також:

Видання зазначає, що якщо в передвоєнний рік на популярних порталах пошуку роботи кількість резюме була приблизно вдвічі більша за кількість вакансій, то вже в лютому 2022-го ситуація кардинально змінилася. Число вакансій тимчасово скоротилося вдесятеро, і на одне місце претендувало понад 11 осіб. Знайти роботу було дуже складно.

У той же час, як пише видання, вже цього року, починаючи з весни, сайти кадрових агенцій кілька місяців фіксують рекордну кількість вакансій — понад 100 тисяч (на одне вільне місце припадає одна кандидатура). Безробіття скорочується, і на ринку праці спостерігаються негативні тенденції: кваліфікації, які пропонують працівники, не відповідають потребам роботодавців.

При цьому повідомляється, що основна загроза – у тіньовому ринку праці. За останні півтора року з офіційного ринку праці звільнилося приблизно 1,5 мільйона працівників через необхідність стати на військовий облік. Наразі, за різними оцінками, тіньовий ринок праці в Україні понад 4 мільйони людей, з яких близько 3 мільйонів – чоловіки.

Водночас зазначається, що офіційно працевлаштованих (ті, які платять до Пенсійного фонду) в Україні лише 10 мільйонів.

«Саме вони мають забезпечити мобілізованих у ЗСУ та утримувати 10,5 мільйона пенсіонерів та 2,7 мільйона людей з інвалідністю, яких, на жаль, стає дедалі більше», – резюмує видання.

Раніше ми писали про те, що з початку повномасштабного російського вторгнення через мобілізацію та міграцію українців закордон українські компанії втратили від 10% до 20% працівників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK