УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Коболєв Андрій

Коболєв Андрій
facebook.com
Екс-голова правління НАК "Нафтогаз України"

Дата народження: 16.08.1978

Де народився: м. Київ

Сімейний статус: одружений, виховує 3 дітей.

Захоплення:

Гірські лижі.

Де вчився:

У 2000 році закінчив Інститут міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка, здобувши ступінь магістра міжнародних економічних відносин.

Де працював:

1999-2002 рр. – консультант з питань управління в українському підрозділі міжнародної консалтингової та аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers (PwC).

2002-2010 рр. – Андрій Коболєв працював на різних посадах у Національній акціонерній компанії Нафтогаз України, у тому числі у департаменті корпоративних фінансів та цінової політики, а також радником голови правління. Брав участь у реструктуризації зовнішнього боргу держхолдингу, наслідком чого став формальний обмін єврооблігацій та інших зобов'язань на нові єврооблігації.

2010-2014 рр. – радник інвестиційної компанії AYA Securities.

У політиці:

2014-2021 рр. - голова правління НАК "Нафтогаз України"

З 2023 року, за словами Коболєва, є радником президента Молдови Маї Санду. Проте влада Молдови уточнила, що він не є офіційним радником, а лише консультує з енергетичних питань.

Нагороджений:

Орден святого Андрія Первозванного ІІ ступеня (2018)

Статки:

У ЗМІ писали, що Коболєв в своїй декларації приховав будинок загальною площею 300 кв. м. Вартість такої нерухомості, за оцінкою ріелторів, становить понад 1 млн доларів.

За інформацією деяких медіа, є співвласником інвесткомпанії AYA Securities.

Зв'язки та скандали:

Світлана Панаіотіді, друга дружина, екс-міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Юрій Вітренко, екс-глава НАК "Нафтогаз України". Давній колега Коболєва по роботі у «Нафтогазі» та «AYA Securities». Однак між ними виник конфлікт спочатку через звільнення, а потім призначення Вітренко у НАК «Нафтогаз».

Арсеній Яценюк, екс-прем'єр-міністр України. Коболєв вважався його креатурою на посаду голови "Нафтогазу".

У 2015 році у Коболєва виник конфлікт з Ігорем Коломойським через наміри припинити постачання газу на Кременчуцьку ТЕЦ у Полтавській області, якою володіють структури олігарха. Цього ж року вони конфліктували вже через зміну керівництва "Укрнафти".

У січні 2023 року Коболєв отримав підозру від Національного антикорупційного бюро через премії в "Нафтогазі", отримані за перемогу в Стокгольмському арбітражі. Слідство вважає, що у травні 2018 року голова правління "Нафтогазу України" всупереч вимогам законодавства видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі чого Андрію Коболєву виплатили майже 261 млн. грн. (еквівалент $10 млн.) за "екстраординарні досягнення".

У березні 2023 року Апеляційна палата ВАКС застосувала до екс-глави "Нафтогазу" запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229,248 млн грн. Коболєв не вніс заставу, але й запобіжний захід йому не змінили.

У квітні 2023 року ВАКС зобов'язав Коболєва ще два місяці носити електронний браслет. У вересні 2023 року з Коболєва зняли браслет та знизили заставу на 122 млн грн.

14 грудня 2023 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала звинувачення Коболєва до суду.

 

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK