УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Терехов Ігор

Терехов Ігор
facebook.com
Український політик, мер Харкова

Дата народження: 14.01.1967

Де народився: м. Харків

Сімейний статус: неодружений, виховує 3 дітей

Захоплення:

Футбол. Був головним арбітром матчів чемпіонату України. Мав статус арбітра ФІФА.

Де вчився:

У 1990 році закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за спеціальністю "Промислове та цивільне будівництво", отримав кваліфікацію – інженер-будівельник.

У 2006 році закінчив Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за спеціальністю "Державне управління" та отримав кваліфікацію – магістр державного управління.

У 2007 році отримав науковий ступінь кандидата наук із державного управління.

Де працював:

1990-1994 рр. – стажист-дослідник у Харківському інженерно-будівельному інституті.

1994-1997 рр. – працював у ЗАТ "Промислова компанія "Укркондиціонер" (м. Харків).

1997-1999 pp. – голова Ради акціонерів, голова правління – генеральний директор ВАТ „Харківський завод „Кондиціонер”.

1999-2006 рр. – начальник управління з питань підприємництва, начальник управління споживчого ринку Головного управління економіки та комунального майна Харківської міської ради.

2006-2007 рр. – економічний радник відділу із забезпечення діяльності голови та заступників голови Харківської облдержадміністрації апарату Харківської облдержадміністрації.

У політиці:

У 2006 році балотувався за списком блоку «Наша Україна» до Верховної Ради, проте не пройшов.

2007-2010 рр. – заступник голови Харківської обласної державної адміністрації.

2010-2020 рр. – заступник Харківського міського голови з питань розвитку та забезпечення життєдіяльності міста, перший заступник міського голови.

2015-2020 рр. – депутат Харківської міської ради. Член постійної комісії Харківської міської ради з питань планування, бюджету та фінансів. Голова депутатської фракції Харківської міської ради Опозиційний блок "Довіряй справам".

2020-2021 рр. – депутат Харківської міської ради від політичної партії «Блок Кернеса – успішний Харків!», секретар Харківської міської ради VIII скликання.

2020-2021 рр. – виконувач обов'язків міського голови Харкова.

Кандидат на позачергових виборах мера Харкова

З листопада 2021 року Харківський міський голова. Отримав на виборах 50,66% голосів.

Нагороджений:

Почесна грамота міськвиконкому Харкова (2002)

Почесна відзнака міського голови Харкова «За старанність. 350 років заснування Харкова 1654-2004» (2004)

Почесна грамота Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради (2004)

Почесна грамота Верховної Ради України (2004)

Заслужений економіст України (18 січня 2007)

Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (2012)[21]

Почесна грамота Кабінету Міністрів України (2016)

Почесна відзнака Харківської обласної ради «Слобожанська слава» (2016)

Орден «За мужність» ІІІ ступеня (2022)

Статки:

Згідно з декларацією за 2022 рік, Терехов орендував у Харкові квартиру площею 101,3 кв.м, а також мав у спільній власності з Вікторією Тереховою (мама) квартиру площею 69,8 кв.м. Вказав домоволодіння в Іспанії, в якому має право проживати його син Андрій Терехов (власником будинку вказано громадянина України Олександра Ясинського). Серед цінних паперів зазначено 15 тисяч сертифікатів номіналом по 1 тис. грн. кожен у ТОВ "КУА "Фінекс-Капітал". Орендував автомобіль Mercedes-Benz GL 350 CDI 4 Matic, а також спеціалізований фургон Volkswagen Transporter.

За даними ЗМІ, Терехов був одним із співвласників заводу «Кондиціонер».

Зв'язки та скандали:

Арсен Аваков, екс-міністр внутрішніх справ, екс-глава Харківської ОДА. За даними журналістів, привів Терехова у харківську політику. Після відставки Авакова Терехов перейшов до команди Геннадія Кернеса. За даними ЗМІ, Терехов зберіг стосунки з Аваковим. Так, колишня дружина Терехова є однією із співвласників ТОВ «Кісет». Фірма відома у місті як найбільша мережа МАФів. Іншими співзасновниками «Кісета» є екс-нардеп та бізнес-партнер Арсена Авакова Ігор Котвіцький, а також ще одна людина з оточення Авакова Вадим Бешанов.

Геннадій Кернес, екс-мер Харкова. Терехов був у харківській політиці його правою рукою, а після смерті став наступником на посаді мера Харкова.

У 2015 році активісти "Чесно" виявили, що "Фінекс-капітал", акціями якого володіє Терехов, є засновником ТОВ "ДСК "Рівень". Ця фірма отримує підряди від міськради Харкова. Наприклад, виграла конкурс на будівництво велодоріжки вздовж Білгородського шосе вартістю 14 млн. грн. Також ця компанія без проведення торгів отримує підряди на ремонт доріг.

У січні 2021 року Харківська облпрокуратура розпочала кримінальне провадження за зверненням депутата міськради Аліни Мустафаєвої (фракція "Слуга народу"), яка стверджувала що, нібито, Ігоря Терехова було обрано секретарем міськради внаслідок порушення законодавства, зокрема, з підробкою підпису міського голови Геннадія Кернеса у відповідному поданні.

У травні 2021 року Терехов пообіцяв, що міськрада Харкова подасть апеляцію на рішення окружного адміністративного суду, яким було скасовано регіональний статус російської мови у місті. Проте апеляцію було відхилено.

У 2022 році мовний омбудсмен кілька разів штрафував Терехова за порушення мовного закону.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]

Теги:
Терехов


ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK