УсіАБВГҐДЕЄЖЗИІЇЙКЛМНОПРСТУФХЦЧШЩЬЮЯ

Тарута Сергій

Тарута Сергій
facebook.com
Український бізнесмен, політик, співвласник корпорації ІСД

Дата народження: 23.07.1955

Де народився: с. Виноградне, Донецька область.

Сімейний статус: одружений, виховує 2 дітей.

Захоплення:

колекціонування предметів глибокої старовини (зокрема, трипільської та скіфської культур). Займався альпінізмом.

Де вчився:

У 1979 році Сергій Тарута закінчив механіко-металургійний факультет Жданівського металургійного інституту (інженер-механік).

У 1999 році закінчив факультет менеджменту управління Донецької державної академії управління (менеджер зовнішньоекономічної діяльності).

Де працював:

У 1979-1995 рр. – працював на жданівському (тепер маріупольському) заводі «Азовсталь», спочатку керівником цеху, потім начальником відділу зовнішньоекономічних зв'язків.

В бізнесі:

У 1995 році - співзасновник зовнішньоторговельної фірми «Азовімпекс».

З грудня 1995 року - виконавчий директор корпорації «Індустріальний Союз Донбасу» (ІСД).

У 2010 році разом із Олегом Мкртчаном викупив частку ІСД у Віталія Гайдука.

У 2010 році Тарута разом із Мкртчаном продали 50%+2 акцій ІСД російському Зовнішекономбанку. Тарута залишив собі 25% – 1 акція.

У 2012-2013 роках поступився своєю часткою 12% «Запоріжсталі» Зовнішекономбанку (РФ).

У квітні 2021 року розпочалася процедура банкрутства корпорації "Індустріальний союз Донбасу".

Нині – голова ради директорів ІСД, президент футбольного клубу "Металург" (Донецьк).

У політиці:

У 1998-2006 рр. – депутат Донецької облради, член постійної комісії з питань землі та природних ресурсів.

У 2004-2005 рр. - Член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України. Співголова Індійсько-української торговельно-промислової групи.

У 2014 р. – голова Донецької обласної державної адміністрації.

У 2014-2019 рр. – народний депутат України. Пройшов у Верховну Раду самовисуванцем по округу №58 в Донецької області. Позафракційний. Голова підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету ВР з питань культури та духовності.

У 2017 році створив партію "Основа". У 2019 році балотувався від неї на пост президента України. 16 березня 2019 року, вже після закінчення терміну можливого зняття з виборів, висловив підтримку кандидату у президенти Юлії Тимошенко.

З 2019 року народний депутат України від партії «Батьківщина», №2 у партійному списку. Перший заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку.

Нагороджений:

Орден За заслуги ІІІ ступеня (2006 р.)

Орден За заслуги ІІ ступеня (2009 р.)

Статки:

В офіційній декларації за 2023 рік Тарута вказав, що має у власності акції у ПрАТ "Бахмутський Аграрний Союз, DARGAMO HOLDINGS LIMITED, ARROWCREST LIMITED, ПАТ "ДНІПРОВСЬКИЙ МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМБІНАТ", а також корпоративні права у 7 підприємствах.

На 2021 рік мав частку 25% у Дніпровському трубному заводі. Нині він перебуває у стані припинення діяльності.

Також Сергій Тарута є власником таких компаній та організацій: ТООО «АІК», ООО «ПБП «АЗОВІНТЕКС», «КАЯ СХІД», ЗЭП ООО «АЗОВІМПЕКС», ООО «ФУТБОЛЬНИЙ КЛУБ «МЕТАЛУРГ», БФ «ПЛАТАР. ПАМ'ЯТІ СЕРГІЯ ПЛАТОНОВА», ОО «ФОНД ВІДНОВЛЕННЯ ІРПЕНЯ», ООО «МІКН ПЛАТАР», ДМОО «СПОРТИВНИЙ КЛУБ «ІСД», ОО «МІЖНАРОДНИЙ РЕСПУБЛІКАНСЬКИЙ КЛУБ», ОО «УКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ».

Він також є бенефіціаром у таких компаніях: ТОВ «ВОСТОКАГРО», ТОВ «КОРПОРАЦІЯ «БАХМУТСЬКА СПІЛКА», ТОВ «БІК «ДНІПРО-ХОЛДІНГ», ТОВ «ФК «СТАЛЬ», ТОВ «МІКН ПЛАТАР», ПрАТ «КАЛЬЧИЦЬКИЙ» , ПрАТ «БАС».

У березні 2011 року він разом із Гайдуком розділив 428-е місце у списку найбагатших людей планети, що було складено впливовим журналом Forbes (загалом до рейтингу потрапили 1062 особи з різних країн світу). У колишніх компаньйонів з ІСД видання нарахувало $2,7 млрд.

Зв'язки та скандали:

Віталій Гайдук, екс-співвласник ІСД. Колишній бізнес-партнер.

Рінат Ахметов – український бізнесмен. У ЗМІ писали, що він був одним із тих, хто стояв за ІСД.

Олег Мкртчан, бізнесмен. Колишній бізнес-партнер з ІСД.

Катерина Тарута, дочка. Є кінцевим бенефіціаром компаній ТОВ "Оссіс Діл", ТОВ "Кінолайн", ТОВ "Сінема лайн".

Тетяна Тарута, дочка. Кінцевий бенефіціар щонайменше десяти компаній, зокрема ТОВ "Терраленд", ТОВ "АНВ - АГРО", ТОВ "Торговий дім "Украгропром". Проти останнього порушено справу про банкрутство.

Олександр Тарута, брат. Бізнес партнер з рівними частками в "Азовімпекс".

У 2014 році ЗМІ писали, що Сергій Тарута незаконно захопив 18 га державної землі в санаторії Пуща-Озерна.

За даними ЗМІ, у 2016 році в декларації Тарута приховав майна більш ніж на 5 мільйонів гривень, а наступного року заявив, що придбав Лексус GX470 за 7 тисяч доларів, ринкова вартість якого дорівнює 30 тисячам. Сам нардеп пояснив це тим, що нібито врятував друзів, яким терміново були потрібні гроші.

У 2018 році Військова прокуратура зайнялася фірмами кількох бізнесменів у справі про фабрикування податкового боргу та ухилення від сплати податків. Серед тих, ким зацікавилися правоохоронці, була харківська регіональна філія ПАТ "УГМК". Як зазначили тоді журналісти, 50% "УГМК" володіє кіпрська "Trotio holdings limited", а 34% - "Frankiro holdings limited", бенефіціаром якої є Сергій Тарута.

У липні 2020 року у Лондоні завершився гучний судовий процес. Гайдук звинувачував колишніх партнерів по ІСД Сергія Таруту та Олега Мкртчана в тому, що ті викупили третину холдингу «Індустріальний союз Донбасу», що належить позивачу, за $950 млн, а потім перепродали 50% ІСД за $2,7 млрд. Суд не знайшов у цьому нічого поганого, як і не задовольнив зустрічні позови партнерів до Гайдука.

Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел. Для того, щоб актуалізувати інформацію у розділі «Досьє», надішліть листа на пошту [email protected]



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK