Інфляція може перевищити 20% до кінця року: У НБУ розповіли, що буде з цінами в Україні

За словами голови НБУ, банк має значний досвід боротьби з інфляцією.
Інфляція може перевищити 20% до кінця року: У НБУ розповіли, що буде з цінами в Україні
Иллюстративное фото / depositphotos.com

Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України неможливо було уникнути зростання цін. У квітні інфляція становила 15,9%, а до кінця року вона може перевищити 20%. Про це написав голова НБУ Кирило Шевченко в колонці НВ Бізнес.

"За оцінками НБУ на основі web-scraping (спосіб збору цін із онлайн-супермаркетів), у квітні інфляція склала 15,9%, а до кінця року вона може перевищити 20%. Це значний рівень зростання цін, але контрольований. І такі показники не можна порівняти з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція досягала 60%", - зазначив голова Нацбанку.

Читайте також:

Шевченко наголосив, що при цьому НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією.

"У світовій історії не було випадків, коли країна входила у військовий стан, маючи настільки високорозвинену фінансову систему та монетарну політику. Поки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок, ми утримуватимемо зростання цін за допомогою фіксації курсу та збереження частини обмежень. Але як тільки запрацюють канали монетарної трансмісії та знизиться невизначеність, ми повернемося до режиму інфляційного таргетування (ІТ), який свого часу допоміг подолати ту саму інфляцію у 60%", - пояснив голова банку.

Читайте також:

За його словами, з часом планується зниження інфляції.

"Ми поступово відновимо прогнозний цикл і знову почнемо застосовувати облікову ставку для зниження інфляції до мети НБУ 5% та утримання під контролем інфляційних очікувань", - додав Шевченко.

Раніше ми писали, що у квітні 2022 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 76,2 млрд гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK