Як війна вплинула на безготівкові розрахунки в Україні - дані Нацбанку

Українці віддавали перевагу безготівковим операціям із платіжними картками, які більш безпечні в умовах воєнного стану.
Як війна вплинула на безготівкові розрахунки в Україні - дані Нацбанку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У квітні 2022 року в Україні та за її межами з використанням платіжних карток було здійснено близько 550 млн операцій на суму 450 млрд грн. Порівняно з довоєнним січнем кількість операцій зменшилася на 15%, натомість їхня сума зросла на 2%. Про це свідчать дані Нацбанку.

Читайте також:

В Україні протягом квітня цього року з використанням платіжних карток було здійснено понад 505 млн операцій на суму близько 375 млрд грн. Це менше на 20% за кількістю та на 10% за сумою порівняно із січнем 2022 року.

"Таке скорочення в умовах війни не є значним та свідчить, що українська фінансова система продовжує стабільно функціонувати, а громадяни мають можливість забезпечувати свої фінансові потреби", - йдеться в повідомленні.

Також у НБУ зазначили, що українці віддавали перевагу безготівковим операціям із платіжними картками, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.

Читайте також:

Так, у квітні 2022 року частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток у межах України за сумою становила 71% (у січні 2022 року цей показник становив 62%).

За кордоном у квітні цього року українці з використанням платіжних карток українських банків витратили приблизно 75 млрд грн, переважна більшість цих коштів - оплата товарів у POS-терміналах торгової мережі та отримання готівки в банкоматах вимушеними українськими переселенцями.

Раніше ми писали, що банки незначно підвищили курс для карткових операцій громадян за кордоном, незважаючи на зняття обмеження на валютний курс для фінансових установ.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK