Україна почала імпортувати газ через Молдову - Оператор ГТС

Україна має можливість здійснювати віртуальний реверс з усіма операторами ГТС суміжних країн Європи.
Україна почала імпортувати газ через Молдову - Оператор ГТС
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Українські замовники послуг із транспортування газу слідом за іноземними колегами здійснюють імпорт газу з країн Європи через Молдову з подальшим закачуванням газу до українських підземних сховищ. Про це повідомили в ТОВ "Оператор ГТС України".

Зазначається, що на початку року уряд Молдови схвалив рішення про необхідні зміни до законодавства, які відкрили можливість усім компаніям користуватися послугою backhaul (віртуальний реверс) у точках з’єднання з Україною. Цей крок розблокував імпорт газу до України з південного напрямку через Трансбалканський маршрут.

tsoua.com

"Суть віртуального реверсу полягає в оптимізації транспортної роботи операторів ГТС, зокрема за наявності попиту на транспортування через кордон в обох напрямках. У такому випадку оператори здійснюють фізичне транспортування лише в одному напрямку, а в іншому газ транспортується з використанням віртуального реверсу (або backhaul). Тоді паливо фізично не переміщується через кордон, а сторони здійснюють взаємозалік", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

В ОГТСУ наголосили, що це один із найбільш прогресивних комерційних методів європейського ринку газу, серед переваг якого економія паливного газу та зменшення викидів CO2 при спалюванні ресурсу.

"Оператор ГТС України" спільно з "Укртрансгаз" продовжують надавати трейдерам послуги short haul та "митний склад". Ми пропонуємо нашим партнерам кооперацію, яка зміцнить енергетичний ринок Європи та сприятиме подальшій інтеграції України", - вважає в.о. гендиректора ОГТСУ Павел Станчак.

Читайте також:

На сьогодні Україна має можливість здійснювати віртуальний реверс з усіма операторами ГТС суміжних країн Європи. Ключовою передумовою є наявність ресурсу в системі.

Раніше ми писали, що уряд Норвегії профінансує закупівлю імпортного газу для України на суму до 188,8 млн євро.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK