Продавали дані українців громадянам РФ: у Києві викрили ділків

Серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб.
Продавали дані українців громадянам РФ: у Києві викрили ділків
СБУ викрила схему продажу персональних даних українців / ssu.gov.ua

У Києві викрили схему продажу персональних даних українців. Зловмисники створили спеціалізовану інтернет-платформу і телеграм-бот, у які зливали паспортні дані, номери телефонів і автомобілів, що належали мешканцям різних регіонів України. Про це повідомили в Службі безпеки.

Читайте також:

Зазначається, що для отримання доступу до електронних баз даних замовники купували "підписку" на відповідні інтернет-ресурси.

Як розповіли в СБУ, ділки пропонували придбати "абонемент" на місяць вартістю до 200 дол. Для пошуку клієнтів використовували спеціально створені телеграм-канали, а оплату отримували на криптогаманці.

Читайте також:

За оперативними даними, серед потенційних замовників інтернет-послуг були представники російських спецслужб, які шукали конфіденційну інформацію про військовослужбовців Сил оборони.

Унаслідок слідчо-оперативних дій затримано організатора злочинної схеми. Ним виявився підприємець із Черкас, який придбав спеціалізоване серверне обладнання для збору та обробки персональних даних. До незаконної діяльності він залучив двох мешканців столиці, які допомагали йому зі створенням й адмініструванням онлайн-сервісів.

Читайте також:

У процесі обшуків за адресами проживання зловмисників правоохоронці виявили комп'ютерне обладнання та інші речові докази злочину.

Наразі організатору схеми повідомили про підозру за ч. 1 ст. 361-2 Кримінального кодексу України (несанкціонований збут інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), захищеної відповідно до чинного законодавства).

Раніше ми писали, що Служба безпеки припинила масштабну шахрайську схему, яка дозволяла "грабувати" українські банки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK