Як правильно вручати повістки в Україні: пояснення від ТЦК

Неявка військовозобов'язаного на виклик до ТЦК карається адміністративним штрафом або кримінальною відповідальністю.
Як правильно вручати повістки в Україні: пояснення від ТЦК
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні продовжили строк дії воєнного стану та загальної мобілізації. У зв'язку з цим у країні проводяться спеціальні заходи, зокрема призов на військову службу, повідомила в блозі на сайті ZAXID.NET начальниця пресслужби Львівського обласного територіального центу комплектування та соціальної підтримки Марія Левко.

Читайте також:

Вона уточнила, що повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. До того ж законодавством не визначено порядок, де можна чи не можна вручати повістку. Її можуть вручити особисто в руки будь-де: на вулиці, блокпосту, робочому місці, за місцем проживання.

При цьому вручити повістку можуть:

  • представник органу місцевого самоврядування;
  • керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов'язаний;
  • управителі багатоквартирних будинків;
  • посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Читайте також:

Щоб вручити повістку, насамперед необхідно встановити особу людини. Під час воєнного стану потрібно завжди носити із собою документи та в разі запиту надавати їх для перевірки уповноваженій особі - представникам Національної поліції.

"Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від отримання повістки з підписами уповноважених осіб та свідків та вручається військовозобов'язаному під підпис", - написала Левко.

Читайте також:

За її словами, вручення повістки не означає, що людину одразу ж відправлять на навчання чи поготів на фронт. Насамперед повістку вручають для уточнення облікових даних.

У ТЦК також розповіли про різні види повісток:

  1. Повістка для уточнення даних. Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров'я військовозобов'язаних, місце роботи тощо.
  2. Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Повістка за підписом начальника РТЦК та СП зобов'язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.
  3. Повістка для призову на строкову військову службу. Передбачає призов на строкову військову службу. Зараз такі повістки не видають, адже наразі призов на строкову військову службу не проводиться через загальну мобілізацію.
  4. Мобілізаційне розпорядження. Повістка вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Читайте також:

Повістка має бути підписана начальником ТЦК. У ній потрібно вказати такі дані: прізвище, ім’я та по батькові, рік народження та адреса проживання військовозобов'язаного, вид повістки, дата, час та адреса, куди необхідно з'явитися, уточнення щодо необхідних документів, назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові начальника РТЦК та СП.

Неявка на виклик до ТЦК карається адміністративним штрафом або кримінальною відповідальністю. Так, у разі неприбуття за викликом по першому або другому виду повістки до ТЦК військовозобов'язаному загрожує адміністративний штраф у розмірі:

  • за перше порушення - від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн);
  • у разі повторного порушення протягом року - від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3400-8500 грн).

Читайте також:

За ігнорування повісток третього або четвертого виду загрожує кримінальна відповідальність від обмеження волі до 3 років до позбавлення волі від 3 до 5 років.

Раніше ми писали, що військовозобов'язаним чоловікам можуть вручати повістки на пляжах, так як вони відносяться до громадських місць.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK