Чому країни вступають до Євросоюзу?

Чому країни вступають до Євросоюзу?
Пресс-служба

Міжнародна інтеграція – потужний інструмент розвитку економік країн і підвищення конкурентоспроможності на світовому ринку. Прикладом такого об'єднання є Європейський союз, під синьо-жовтим прапором якого взаємодіють кілька держав центральної та західної Європи. Давайте докладніше дізнаємося, які переваги Євросоюзу так приваблюють?

Історія ЄС

Євросоюз був створений у 1957 році шістьма європейськими державами (Королівством Бельгія, Великим Герцогством Люксембург, Францією, Італією, Королівством Нідерланди та ФРН) з метою зміцнити економічні зв'язки та створити міцний торговельний союз у сталеливарній та вугільній галузях. У 1973 році до союзу приєдналися Велика Британія, Ірландія і Данія, 1981-го – Греція, 1986-го – Португалія та Іспанія, 1993-го – Швеція, Австрія і Фінляндія, за кілька років – Австрія, Естонія, Литва, Латвія, Болгарія, Люксембург, Румунія, Чехія, Словаччина, Словенія, Польща, Мальта, Республіка Кіпр, Хорватія та Угорщина.

ДОВІДКА! На 2023 рік у Євросоюзі перебуває 27 країн (Велика Британія вийшла з ЄС у 2020 році). Кандидатами на вступ є Албанія, Ісландія, Македонія, Сербія, Туреччина, Україна і Чорногорія.

Маастрихтський договір, що набув чинності 1993 року, закріпив 4 основні принципи співпраці: свободу пересування робочої сили, капіталів, товарів і послуг. Економіка ЄС формується з економік країн, що входять до Союзу, проте своєї індивідуальності на міжнародному ринку країни не втрачають. Спірні питання вирішуються спільно. Кожна держава вносить частку ВВП у загальний ВВП. На території 19 держав запроваджено єдину валюту (євро) під регулюванням Європейського центрального банку, решта до цього готуються. Низка країн беруть участь у спільній економіці, не входячи до Союзу.

Пресс-служба

Переваги вступу до ЄС

Які плюси Євросоюзу є найбільш значними в наш час?

Ефективний і справедливий розподіл ресурсів і коштів

Підтримка слабших членів Союзу, зниження цін на споживчі товари.

Шенгенська зона

Договір про спільну охорону зовнішніх кордонів дав змогу скасувати прикордонний контроль на внутрішніх кордонах, що дало змогу громадянам безперешкодно переміщатись із країни в країну.

Право на роботу та навчання

Громадянство Євросоюзу дає змогу безперешкодно вчитися і працювати в будь-якій із країн. На це не потрібно спеціальних дозволів. Громадянство ЄС дозволяє реєструвати бізнес за спрощеною схемою.

Єдині стандарти соціальних інститутів

У сфері пенсійного забезпечення та охорони здоров'я запроваджено загальні стандарти, що полегшує отримання пенсій і медичних послуг.

ДОВІДКА! Отримати громадянство ЄС можна через натуралізацію, репатріацію або шляхом вкладення інвестицій в економіку обраної країни. 

Доступ до банківської системи ЄС

Означає можливість користуватися послугами перевірених і престижних банків.

Обмін розвідувальною інформацією

Дозволяє підвищити рівень державної безпеки.

Зрозуміло, можна виокремити й певні вади інтеграції в ЄС для певних країн. Наприклад:

  • Кожна країна має щорічно сплачувати внесок до загального фонду.
  • Окремі акти можуть суперечити вимогам окремих держав.
  • Євросоюз може вимагати скасування деяких законів.
  • Дрібним державам вигідніше членство в ЄС, ніж великим.

Пресс-служба

Висновок

Гадаємо, що тепер читачам стало більш зрозуміло: чому країни хочуть вступити до Євросоюзу і чому, пройшовши серйозну перебудову багатьох державних систем, країни в ЄС все ж вступають. Для багатьох представників кількість переваг явно переважує кількість вад, тому практично всі його члени продовжують роботу в команді, і щорічно зростає список країн, які бажають приєднатися до блоку.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK