В Україні націоналізували мільярдні активи росіян: що в списку

Держава націоналізувала активи підсанкційних комерційних структур та їхніх власників на мільярди гривень.
В Україні націоналізували мільярдні активи росіян: що в списку
Ілюстративне фото / Getty Images

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про застосування санкцій до комерційних структур та їхніх власників. До державного бюджету надійшли активи на мільярди гривень кількох наближених до Кремля російських олігархів. Про це повідомили в Державному бюро розслідувань.

Читайте також:

Зазначається, що працівники ДБР викрили десятки компаній, афілійованих із російськими власниками, діяльність яких підпадала під дію Закону "Про санкції". Серед кінцевих бенефіціарів цих комерційних структур російські олігархи, наближені до Путіна. Зокрема, брати Аркадій та Ігор Ротенберги, Олег Дерипаска, Євген Гінер.

Україна націоналізувала такі активи представників олігархату країни-агресора:

  • ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів" та ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (Дерипаска, орієнтовна вартість 10 млрд грн);
  • ТРЦ Ocean Plaza орієнтовною вартістю понад 350 млн дол. США (Ротенберги);
  • 88,89% акцій АТ "Перший інвестиційний банк" (Гінер).

Читайте також:

При цьому ВАКС розглядає питання націоналізації ПрАТ "Рівнеобленерго" (93,2%), АТ "Херсонобленерго" (99,9 %), АТ "Чернівціобленерго" (96,8%), АТ "Житомиробленерго" (95,5%), ПрАТ "Кіровоградобленерго" (72,9%), а також 7 готелів та 2 ТРЦ загальною вартістю 2 млрд грн (Гінер).

Також націоналізовано різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки. Зокрема, це 100% ТОВ "Авангард-Віларті", яке, окрім "Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД", володіє ще компанією "Ітодер Інвестментс Лімітед" (Ethoder Investments Limited) та 66,65% "Інвестиційниого союзу "Либідь".

Читайте також:

"Структури, підконтрольні Олегу Дерепасці, також брали участь в розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту. У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки", - йдеться в повідомленні.

Власниками інших націоналізованих Україною активів є росіяни Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько. Націоналізовано сотні виробничих приміщень, техніки, складів.

dbr.gov.ua

Раніше ми писали, що Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін'юсту про передачу в дохід України акцій ТЦ Ocean Plaza, які належали російському олігарху Аркадію Ротенбергу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK