Українське посвідчення водія в ЄС: чи діє і як користуватися

Українці можуть користуватися своїм українським посвідченням водія протягом усього періоду перебування в ЄС.
Українське посвідчення водія в ЄС: чи діє і як користуватися
Ілюстративне фото / Getty Images

Перебуваючи в країнах Євросоюзу, українці мають знати кілька правил щодо користування водійським посвідченням і його дії. Про це розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Читайте також:

Так, українці можуть користуватися своїм українським посвідченням водія протягом усього періоду перебування в ЄС без необхідності його обміну.

Також українці можуть користуватися посвідченнями водія старого зразка без обмежень терміну дії чи виду (наприклад, книжечка). Вони не зобов'язані мати переклад свого посвідчення водія та міжнародне посвідчення водія, але повинні мати документ для підтвердження особи.

Читайте також:

Крім того, громадяни України можуть продовжувати користуватись українським посвідченням водія навіть після закінчення терміну його дії. Це означає, що не потрібно безпосередньо обмінювати своє посвідчення водія, якщо воно застаріло.

У разі втрати або крадіжки українського посвідчення водія водії можуть без складання іспитів отримати тимчасове посвідчення водія зразка ЄС на період перебування під захистом. 

Читайте також:

Омбудсмен зазначив, що в разі зміни анкетних даних, закінчення терміну дії посвідчення або серйозного пошкодження документа українські водії мають можливість обміняти свої посвідчення водія за кордоном у відділеннях ДП "Документ". Наразі вони доступні в Польщі, Туреччині, Словаччині, Чехії, Німеччині та Іспанії.

"Окремі країни ЄС можуть мати відмінності в їхньому національному законодавстві, навіть у контексті спільних європейських норм і правил. Важливо бути пильним та завчасно ознайомлюватися з конкретними вимогами й правилами, які діють у країні, де ви тимчасово перебуваєте", - додав Лубінець.

Раніше ми писали, що Україна та Литва підписали Угоду про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK