У НБУ розповіли, як відрізнити фальшиві гривні від справжніх

Як перевірити справжність банкнот гривні.
У НБУ розповіли, як відрізнити фальшиві гривні від справжніх
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Знання елементів захисту банкнот гривні та уважна їх перевірка під час розрахунків гарантують мінімізацію ризиків з отримання підробок. Про це повідомили в Національному банку України.

Читайте також:

"Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки під час їхнього уважного візуального та тактильного контролю без застосування спеціального обладнання", - йдеться в повідомленні.

Так, справжність банкноти перевіряється так:

  1. На дотик перевіряється банкнотний папір і рельєфність окремих зображень із лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку.
  2. Змінюючи кут нахилу банкноти.
  3. Проти світла візуально перевіряються:
  • наявність водяних знаків;
  • наявність наскрізного елемента (суміщене зображення) - фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків, набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів під час розглядання банкноти проти світла;
  • наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла під час розглядання банкноти проти світла можна побачити в прямому та перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, напису "ГРН" та зображення малого Державного Герба України (тризуба).

Читайте також:

"У разі сумнівів щодо справжності та платіжності банкнот гривні й іноземної валюти громадяни можуть звертатися до банків, які передають ці банкноти для проведення досліджень Національному банку України", - зазначили в НБУ.

За результатами таких досліджень, що здійснюються безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними. Банкноти іноземної валюти, визнані справжніми, повертаються власнику.

Читайте також:

При цьому підроблені банкноти вилучаються без відшкодування їхньої вартості. 

Раніше ми писали, що в Київській області затримали невловимого фальшивомонетника, який близько 20 років розраховувався фейковими банкнотами.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK