Чому розорення економіки РФ - шлях до перемоги у війні

Як економічний колапс Росії може допомогти Україні перемогти агресора
Чому розорення економіки РФ - шлях до перемоги у війні
Ілюстративне фото / Getty Images

Широкомасштабне вторгнення Росії в Україну показало світові, наскільки слабкою і непідготовленою виявилася економіка країни агресора, яка мала намір захопити сусіда всього за кілька днів. І хоча влада РФ намагається переконати внутрішню аудиторію і весь світ у тому, що санкційний тиск, а також витрати на війну, що постійно збільшуються, не мають істотного впливу на російську економіку, насправді рубль девальвує, інфляція зростає, а росіяни почали виводити в іноземні юрисдикції свої гроші.

Військовий зашморг на шиї економіки РФ

З початку війни російський бюджет значно похитнувся - країна не була готова до такої затяжної війни та введених санкцій, живучи в ілюзіях про взяття Києва за три дні, і що їм усе зійде з рук. Уряд Путіна досі вдає, що все під його чуйним контролем. Однак навіть доступні показники щодо ситуації в російській економіці говорять про її серйозний занепад і що з кожним днем знаходити гроші на війну дається дедалі складніше.

Влада РФ засекретила відомості про свої військові витрати, але якісь дані таки просочуються в пресу: за даними Bloomberg, у запланованому на 2024 рік бюджеті Росії 6% ВВП, або 10,8 трильйона рублів, піде на «воєнку». Для порівняння, цього року офіційні витрати на військові потреби становлять 3,6% ВВП, або 6,4 трлн рублів. Це значні суми для і так дірявого бюджету РФ, адже ще навесні уряд перевищив запланований на 2023 рік дефіцит у розмірі близько 2,9 трлн рублів.

Про нестачу грошей говорять і новини про те, що ворожа держава не дає іноземним компаніям, що виходять з неї, вивести свої кошти в повному обсязі. За деякими даними, російська влада таким чином заблокувала $18 млрд. «Під роздачу» Кремля потрапили підприємства з «недружніх» держав. Однак є приклади, коли постраждали і компанії з країн, які підтримують політико-економічні відносини з РФ. Зокрема уряд не дає отримати гроші індійським енергетичним компаніям, представникам місцевої нафтової галузі.

По суті Росія конфіскувала їх на власні потреби, на які, очевидно, внутрішніх активів уже не вистачає після падіння виручки від нафтогазової галузі РФ.

Аналітики порахували, що доходи від експорту нафти та газу, який є ключовим драйвером російської економіки та військового бюджету, цього року скоротяться приблизно на 50%. У довгостроковій перспективі ситуація для нафтогазової галузі Росії виглядає ще похмурішою. Санкції забирають у Росії стабільні та прибуткові ринки, а також створюють технологічне відставання, яке в результаті вплине на ланцюжок поставок, такі як танкерні перевезення, портові послуги та трубний транспорт.

Крім того, виявилися заморожені золотовалютні резерви, приплив нового капіталу практично неможливий через санкційні обмеження, торгівля в рублях практично марна, оскільки їх не можна витратити на ведення війни. Отже, російська влада змушена йти на крайні заходи, зокрема забороняти виведення нерезидентами грошових активів, що цілком у варварському стилі путінської Росії.

Ефект санкційного тиску

Сьогодні Росія є беззаперечним лідером щодо кількості накладених на неї санкцій. За перші два тижні війни вона випередила Північну Корею, Іран, Сирію та Венесуелу, які вже багатьма десятиліттями перебувають у списках санкцій.

До санкцій проти РФ нині приєдналися понад 40 країн. Але навіть ті держави, які не перебувають у «санкційній коаліції», часто не хочуть порушувати обмеження, побоюючись вторинних санкцій чи проблем у відносинах із цивілізованими державами.

Введені обмеження торкнулися експорту енергоресурсів, діяльності фінансових установ, військово-промислового комплексу та персональних обмежень фізичних осіб. У списки санкцій внесені як державні, так і приватні компанії.

Проведене експертами Київської школи економіки (КШЕ) дослідження, в рамках якого було дано оцінку впливу санкцій на російську економіку за останній рік, підтвердило висновок, що санкційний тиск на Росію безсумнівно справляє певний вплив, хоч і інерційний.

Навіть офіційні джерела в Росії визнають погіршення ключових макроекономічних показників у 2022 році: скорочення ВВП, збільшення інфляції та безробіття, зниження обсягів інвестицій тощо. Це свідчить про правильність обраної стратегії Україною та її союзниками для тиску на Росію. У той же час, існують можливості для подальшого посилення санкцій.

За даними дослідження, якщо ефект від санкцій і має суттєву інерцію, але нині він сильно впливає економіку РФ. Зокрема, профіцит зовнішньоторговельного балансу значно скорочується - на -60% з ІІ по IV квартал 2022 року, а дані за грудень 22-го - січень 23-го свідчать про подальше його зниження. Експерти КШЕ вважають, що 2023 року профіцит продовжить зменшуватися. Він становитиме орієнтовно 63 млрд дол, порівняно з 227 мільярдами доларів у 2022 році.

Рубль також втрачає валютне значення, що сприяє зростанню інфляції. Росіяни стикаються з погіршенням економічної ситуації та обмеженням доступу до якісних товарів та послуг.

Так, до кінця 2023 року центробанк РФ прогнозує зростання інфляції до 6,5%. Однак деякі російські економісти вважають, що інфляція досягне двозначних показників вже до кінця 2023 року, а реальне знецінення рубля може спровокувати підвищення цін протягом найближчих трьох-шістьох місяців.

Крім того, на рівні державних коштів спостерігається дефіцит ліквідності: щомісяця війна забирає 8-9 мільярдів доларів із російського бюджету, що раніше покривалося Фондом національного добробуту (ФНД). За такої швидкості використання грошей Кремль ризикує вичерпати всю ліквідну частину ФНД до кінця 2023 року.

Відтік капіталу та виведення коштів з Росії

На цьому тлі нам на руку і виведення з економіки РФ кожного цента, який може піти на ведення війни - як безпосередньо, так і через податкові відрахування. Це стосується зокрема приватних коштів громадян, які з небувалою активністю залишають територію агресора з лютого 2022 року.

За минулий рік країну залишили рекордні $243 млрд. Цього року тільки за офіційними підрахунками влада очікує втратити ще $90 млрд - і це незважаючи на всі введені ворожим урядом обмеження на переказ коштів за кордон.

Росіяни, які не підпадають під санкційні обмеження, побоюючись за збереження своїх заощаджень, виводять накопичення в іноземні банки, які продовжують відкривати рахунки громадянам РФ після всіх необхідних перевірок. Це і європейські банки з суворішим контролем, і ОАЕ, і країни СНД, куди звичайним громадянам найчастіше простіше вивести накопичені фінанси. Де б не виявився капітал, що пішов з Росії, назад він більше ніколи не повернеться - банки просто не проводять такі операції, - а значить, ці кошти не підуть на військові потреби. Значить збирати гроші на «воєнку» уряду з кожним днем буде дедалі складніше.

Вплив економічного колапсу на війну

Війна виявилася надто дорогим задоволенням для РФ. Уже давно помітно, як їм не вистачає коштів на забезпечення мобілізованих та закупівлю бойової техніки. Звідси і розконсервування радянських танків, що прогнили, і призов людей в армію, що затягнувся. Армійська система була не готова до таких витрат, і діра, що збільшується, в бюджеті грає нам на руку. Адже чим менше грошей усередині Росії, тим менше коштів на продовження війни, яка неможлива без фінансового підживлення.

Тому будь-який витік коштів з економіки ворога наближає Україну до перемоги, і потрібно сприяти цьому процесу, користуючись будь-якою можливістю "релокувати" російський капітал у юрисдикції, що підтримують Україну. Цей процес витоку коштів із Росії було закладено у первісному санкційному дизайні, головна мета якого - залишити ворога без коштів на продовження війни, щоб Україна скоріше дійшла перемоги.

Необхідність подальших санкцій

Українська влада регулярно нагадує, що санкційний режим далекий від вичерпання свого потенціалу і потребує постійного оновлення та вдосконалення. Подальші кроки у напрямку нових санкцій повинні бути вжиті рішуче, повно і всеосяжно, щоб забезпечити максимальний ефект і запобігти обходу санкцій.

На думку чиновників, РФ поки що має достатні ресурси для продовження війни, і тому ефективність введених санкцій впливає на швидкість закінчення військових дій.

Низькі цінові ліміти на російські енергоресурси, запобігання виняткам для державних корпорацій, прямо пов'язаних з агресією проти України, та посилення контролю за існуючими санкціями та їх обходом - ключові напрямки роботи України та їхніх міжнародних партнерів.

Війна в Україні вже призвела до серйозних економічних наслідків для Росії, яка виявилася нездатною забезпечити фінансову підтримку своїх збройних сил. Але справжній економічний колапс у РФ, викликаний у тому числі й посиленням санкційного тиску, надасть Україні унікальну можливість здобути перемогу, особливо за активної підтримки міжнародної спільноти та максимального виведення російських коштів з економіки. Все це допоможе прискорити завершення війни та відновити мир у Європі.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK