Чи варто критикувати владу під час війни: думка українців

Чи доцільно зараз критикувати можливі помилкові та неправильні дії влади.
Чи варто критикувати владу під час війни: думка українців
Ілюстративне фото / Getty Images

У жовтні 2023 року 70% українців вважали важливим критикувати можливі помилкові та неправильні дії влади. Про це свідчать результати опитування, проведеного протягом 30 вересня-13 жовтня Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Читайте також:

У травні 2022 року більшість українців віддавали перевагу уникненню взагалі будь-яких суперечок. Тоді 68% вважали, що всі суперечки мають бути відкладені, а наполягали на допустимості критики 26%.

Зараз, у жовтні 2023 року, ситуація змінилася: тепер 70% українців уважають важливим критикувати можливі хибні рішення влади, а наполягають на уникненні будь-яких суперечок 25%.

kiis.com.ua

Читайте також:

За словами виконавчого директора КМІС Антона Грушецького, ці результати важливо коректно аналізувати в контексті інших результатів соціологічних опитувань. 

"Так, дійсно в Україні наростає критика дій центральної влади (зараз переважно у форматі критики парламенту та уряду при збереженні високої підтримки і довіри президенту) зі значно вираженим бажанням "змін". Вочевидь, найбільшим фактором таких змін настроїв, коли 70% уже вважають доцільною критику, є питання корупції, і українці не хочуть замовчувати її. Водночас, як ми показували раніше, 59% усе-таки бачать позитивні зрушення в боротьбі з корупцією", - прокоментував соціолог.

Він додав, що, крім цього, запит на єднання зберігає свою потужність, українці проти чвар і конфліктів. Певна критика населенням не призводить до бажання негайних змін шляхом виборів.

Читайте також:

"Пріоритетом лишається перемога. Відповідно це запитання відображає більшою мірою доцільність саме конструктивної критики можливих хибних дій влади. Українці хочуть конструктивних пропозицій, які би виправляли наявні хиби і які би наближали Україну до перемоги", - пояснив експерт.

Раніше ми писали, що в травні 2022 року президенту Володимиру Зеленському довіряв 91% українців. Однак у жовтні 2023 року показник зменшився до 76%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK