Агентство Fitch спрогнозувало, що буде з курсом гривні, економікою та цінами в Україні

Прогноз складено на два роки і включає оцінку, що війна триватиме протягом 2024 року.
Агентство Fitch спрогнозувало, що буде з курсом гривні, економікою та цінами в Україні
Rostislav Artov / unsplash.com

Міжнародне агентство Fitch Ratings опублікувало свій прогноз щодо економічної ситуації в Україні на 2024-2025 роки. Згідно з прогнозом, агентство чекає стабільного курсу долара до гривні, економічного зростання, а також й зростання інфляції.

Курс долара

Продовження валютних інтервенцій Національного банку підтримає стабільність гривні/долара США у найближчій перспективі. Fitch також вважає, що відбуватиметься поступова лібералізація рахунку операцій із капіталом.

Інфляція

Агентство прогнозує її зростання до 9,1% у 2024-2025 роках. Причинами, зокрема, називаються зростання заробітної плати та збої у внутрішніх ланцюжках поставок.

У той же час, у Fitch Ratings констатували, що в жовтні 2023 року інфляція все ж таки знизилася до 5,3%, якщо порівнювати цей показник з червнем, коли він склав 12,8%. Цьому сприяли відносна стабільність обмінного курсу, нижчі ціни на енергоносії та продукти харчування.

Економічне зростання

Щодо економічного зростання, аналітики зазначили, що ВВП України зріс на 5,1% у 2023 році після скорочення на 29,1% у 2022 році. Це сталося завдяки подальшій адаптації бізнесу до умов війни, підвищенню споживчої довіри та зростання сільського господарства.

Аналізуючи перспективи української економіки, агентство в той же час прогнозує уповільнення подальшого її відновлення до кінця поточного року, а передбачуване зростання ВВП у 2024 році становитиме 3,8% та 4,5% у 2025 році.

Основними ризиками зростання, як вказує агентство, є інтенсивність війни, міграція населення і невизначеність з експортними можливостями чорноморських портів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що війна, за прогнозами Fitch Ratings, триватиме протягом 2024 року в її нинішніх широких параметрах.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK