Європейська рада підтримала фінансування для України обсягом 50 млрд євро

Програма Ukraine Facility ЄС передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років.
Європейська рада підтримала фінансування для України обсягом 50 млрд євро
Ілюстративне фото / Getty Images

У четвер, 1 лютого, Європейська рада підтримала перегляд бюджету Європейського Союзу, у якому буде передбачено 50 млрд євро на макрофінансову підтримку України. Вона має здійснюватися в рамках програми Ukraine Facility упродовж 2024-2027 років. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

"Голосування щодо Ukraine Facility в Європейській раді - це потужний сигнал про незмінну підтримку України з боку партнерів. Наступним етапом стане визначення фінальних умов програми в рамках тріалогу між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом. Фінальний регламент має ухвалити Європарламент під час пленарної сесії, запланованої на 26-29 лютого 2024 року", - розповіла міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, Україна розраховує отримати перший платіж обсягом 4,5 млрд євро вже в березні. Наразі уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами. 

Читайте також:

Міністр зазначила, що рішення Європейської ради також відображає позитивну оцінку підготовки Плану для Ukraine Facility. Після затвердження регламенту в Європарламенті відповідні фінальні умови програми буде враховано в Плані. Коли документ буде затверджено урядом, План буде передано на розгляд Єврокомісії. 

План для Ukraine Facility передбачає здійснення структурних реформ у державному секторі, проведення низки економічних реформ, спрямованих на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, а також кроки для розвитку пріоритетних секторів, що можуть забезпечити швидке економічне зростання. 

Підтримка в рамках програми Ukraine Facility ЄС надаватиметься щоквартально за виконання визначених у Плані критеріїв щодо проведення передбачених реформ. 

Читайте також:

У міністерстві нагадали, що програма Ukraine Facility ЄС передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. 

Раніше ми писали, що попередньо всі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 млрд євро Ukraine Facility.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK