Скільки Україна протримається без фінансової допомоги від партнерів: у Раді дали прогноз

Перший квартал 2024 року Україна протримається без надходження грошей від партнерів.
Скільки Україна протримається без фінансової допомоги від партнерів: у Раді дали прогноз
Ілюстративне фото / depositphotos.com

2023 року українська влада застосувала певні обмеження на видатки, щоб заощадити бюджетні кошти. Комплекс заходів дає можливість спокійно пройти перший квартал без надходження грошей від партнерів. Про це повідомила голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

Читайте також:

"Січень держава почала з певною економією, і ці кошти зараз використовуються. Також деякі надходження державного бюджету, що заплановані на 2024 рік, будуть наближені й у першому кварталі, наприклад, буде сплачено частину чистого прибутку, який НБУ перераховує до держбюджету", - розповіла народна депутатка.

За її словами, Міністерство фінансів буде активно розміщувати військові облігації, щоб залучати приватний капітал для фінансування наших соціальних та гуманітарних видатків. 

Читайте також:

"Тобто ми ретельно продумали "план Б" на перший квартал, підготувалися, і все працює. Зобов'язання перед громадянами уряд виконує, усі соціальні виплати й зарплати бюджетникам будуть виплачені", - зазначила парламентарій.

Водночас вона додала, що українська влада на всіх рівнях активно працює над тим, щоб другий квартал починати вже з допомогою міжнародних партнерів.

Читайте також:

"Якщо вже в лютому ухвалять допомогу США, то на початку березня ми отримаємо перший транш. Крім того, нас очікує перегляд програми з МВФ і транш від Фонду також на початку березня, тож я дивлюся на ситуацію зі стриманим оптимізмом", - сказала Підласа.

Нардепка наголосила, що стосовно виділення 50 млрд євро нашій державі з боку ЄС у Єврокомісії є запасний план на випадок продовження блокування з боку деяких країн.

Читайте також:

"Це може бути не централізований загальноєвропейський фонд, з якого надаються кошти Україні, а так званий фонд найбільших столиць, адже головними донорами ЄС є багаті такі країни, як Німеччина, Франція тощо. Вони можуть напряму допомагати Україні, надаючи бюджетну підтримку. Над таким варіантом наш уряд також працює", - підсумувала голова парламентського Комітету.

Раніше ми писали, що у 2024 році Організація Об'єднаних Націй надасть допомогу Україні на 4,2 млрд доларів США для подолання гуманітарних наслідків війни.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK