Перевірте свої гаманці: у НБУ пояснили, як відрізнити фальшиві гривні від справжніх

Як перевірити справжність гривневих банкнот.
Перевірте свої гаманці: у НБУ пояснили, як відрізнити фальшиві гривні від справжніх
Національний банк України / flickr.com

Знання елементів захисту банкнот гривні та уважна їх перевірка під час розрахунків мінімізують ризики отримання підробок. Як відрізнити фальшиві гривні від справжніх і на що потрібно звертати увагу, розповіли в Національному банку України.

Читайте також:

"Наявні на банкнотах гривні елементи захисту дають змогу гарантовано виявляти підроблені грошові знаки під час їхнього уважного візуального та тактильного контролю без застосування спеціального обладнання", - йдеться в повідомленні.

Так, справжність банкноти перевіряється на дотик: перевіряється банкнотний папір і рельєфність окремих зображень із лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку.

Читайте також:

Також проти світла візуально перевіряються:

  • наявність водяних знаків;
  • наявність наскрізного елемента (суміщене зображення) - фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків;
  • наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла під час розглядання банкноти проти світла можна побачити в прямому та перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, напису ГРН та зображення малого Державного Герба України (тризуба).

Читайте також:

Крім того, змінюючи кут нахилу банкноти, візуально перевіряються:

  • зображення, виконані оптично-змінними фарбами, які змінюють колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору;
  • "віконна" полімерна захисна стрічка відповідного кольору, що містить зображення цифрового позначення номіналу банкноти та графічного знака гривні, зображення малого Державного Герба України;
  • латентне зображення цифрового позначення номіналу, видиме під час розглядання банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом.

Раніше ми писали, що при здійсненні готівкових розрахунків чи валютно-обмінних операцій потрібно завжди бути уважними, не поспішати та перевіряти кілька елементів захисту банкнот. Якщо є сумніви щодо справжності купюр, можна звернутися в банк.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK