НБУ вводить в обіг нові 50 гривень: як виглядає банкнота

Пам'ятна банкнота "Єдність рятує світ" має яскравий та оригінальний дизайн, виконаний вертикально.
НБУ вводить в обіг нові 50 гривень: як виглядає банкнота
НБУ вводить в обіг нову банкноту / bank.gov.ua

З 23 лютого 2024 року Національний банк України ввів в обіг нову пам'ятну банкноту "Єдність рятує світ". Це друга пам'ятна банкнота, яку випускає НБУ з початку повномасштабного вторгнення РФ, повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Вона присвячена незламності українського народу в боротьбі за свободу та європейські цінності, консолідації українського суспільства для захисту територіальної цілісності, а також єднанню демократичного світу перед обличчям російської агресії", - йдеться в повідомленні.

Пам'ятна банкнота "Єдність рятує світ" номіналом 50 гривень має серію ЄС із номерами 0000001-0300000 та підпис голови НБУ Андрія Пишного. Вона є законним платіжним засобом та обов'язкова до приймання всіма фізичними і юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Читайте також:

Водночас її тираж обмежений, він становить 300 тисяч штук (у сувенірній упаковці).

Реалізація пам'ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року. Крім того, банкнота поступово реалізовуватиметься й банками-дистриб'юторами (Укргазбанк, Радабанк, Таскомбанк, ПриватБанк) у міру їхнього відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ.

Читайте також:

Дизайн банкноти

Пам'ятна банкнота має дизайн, виконаний вертикально. На її лицьовому боці в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення - образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.

У нижній частині, на тлі земної кулі, розміщено стилізоване зображення Європи, від країн якої ніби відходять судини-маршрути допомоги та підтримки України. Розміщені між судинами-маршрутами стилізовані серця символізують жертовність і співчуття.

Читайте також:

У верхній частині в центрі розміщено водяний знак. Праворуч від поля водяного знака розміщено наскрізний елемент - стилізований шеврон Збройних сил України та спеціальний рельєфний елемент у вигляді кола для людей із послабленим зором. Ліворуч від поля водяного знака розміщено напис "Україна" та зображення малого Державного Герба України.

Основне зображення зворотного боку пам'ятної банкноти - символічна композиція зі стиснутих рук, що символізує співпрацю, взаємодопомогу, довіру та партнерство на тлі стилізованого тризуба - символу української держави.

НБУ вводить в обіг нову банкноту
НБУ вводить в обіг нову банкноту / bank.gov.ua

Раніше ми писали, що 23 лютого 2023 року Національний банк презентував нову пам'ятну банкноту "Пам'ятаємо! Не пробачимо!", присвячену боротьбі України проти російських загарбників та увічненню сили духу українського народу, його стійкості, незламності та героїзму.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK