Збитки енергосектору України через війну перевищили $56 млрд - оцінка KSE

Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію України енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд.
Збитки енергосектору України через війну перевищили $56 млрд - оцінка KSE
Ілюстративне фото / Getty Images

Станом на травень 2024 року збитки та втрати енергетичного сектору України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили $56 млрд. Таку оцінку дала аналітична команда Київської школи економіки (KSE).

Читайте також:

"Унаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію України енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об'єктів за принципом "Відбудувати краще, ніж було", становлять $50,5 млрд", - йдеться в повідомленні.

За оцінками KSE, прямі збитки енергетичного сектору України станом на травень 2024 року становлять понад $16,1 млрд. Найбільші збитки спричинили руйнування об'єктів генерації електричної енергії ($8,5 млрд), магістральних ліній передачі електроенергії ($2,1 млрд), а також нафтогазової інфраструктури ($3,3 млрд).

Читайте також:

Непрямі втрати енергетичного сектору оцінюються в майже $40,1 млрд, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній - $39,6 млрд. Решта належить до витрат на розбір завалів та проведенням демонтажних робіт на пошкоджених об'єктах - $0,5 млрд.

Загальні потреби відновлення енергетичного сектору України попередньо оцінені KSE в розмірі $50,5 млрд, включно з фінансовою потребою на відбудову в повному обсязі зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури з врахуванням принципу "Відбудувати краще, ніж було" ($48,5 млрд). 

Читайте також:

Решта включає забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній унаслідок втрачених через війну доходів ($2 млрд). 

Раніше ми писали, що зараз в Україні абсолютно безпрецедентні масштаби руйнувань енергосистеми через російські удари. Найбільш критична ситуація склалася на ТЕС та ГЕС, на відновлення яких знадобляться тижні, місяці й навіть роки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK