Скільки коштуватиме долар та євро цього тижня: оцінка експерта

Фінансовий аналітик спрогнозував курсові коливання на Міжбанку та на готівковому ринку.
Скільки коштуватиме долар та євро цього тижня: оцінка експерта
ілюстративне фото / Соцсети

Тенденції курсових коливань гривні щодо долара цього тижня збережуться, а євро стане предметом спекуляцій.

Про це пише фінансовий аналітик Олексій Козирєв у виданні "Мінфін".

Автор проаналізував причини стабільності на валютному ринку та спрогнозував курсові коливання гривні цього тижня.

Основні фактори, що впливають на курс

  1. Ситуативне просідання позицій євро щодо долара – нижче 1,07 долара за євро. В результаті коливання курсу євро щодо долара, і, відповідно, при перерахунку — до гривні, збережуть за євровалютою статус спекулятивного валютного інструменту в Україні.
  2. Зниження облікової ставки НБУ. Надасть ситуативний платоспроможний попит на валюту з боку тих, хто вирішить виходити з гривневих вкладів та купити валюту.
  3. Високий рівень валютних резервів України на тлі швидкого надходження чергового траншу МВФ, коштів фіндопомоги від Євросоюзу та, в перспективі, надходжень грошей за рішенням G7 про виділення нашій країні $50 млрд, утримуватимуть валютний курс під контролем.
  4. Розміщення досить високих обсягів ОВДП (нині в межах 8-11 млрд. гривень на кожному аукціоні), що збільшує шанси фінансувати бюджетний дефіцит без запуску «друкарського верстата». Також це дозволить знизити тиск на курс.
  5. Зростаючий обсяг валютних інтервенцій НБУ на міжбанку до $134 млн, порівнюючи зі $104 млн у квітні або $86 млн ще у березні. Це дозволяє відкачувати з ринку значні обсяги гривневої ліквідності.
  6. Цього тижня на бізнес чекають розрахунки з бюджетом з податків і зборів, що ще більше скоротить можливості імпортерів зі скуповування валюти та простимулює експортерів до активізації продажів валютної виручки на міжбанку.

Читайте також:

«Тому у гривні дуже непогані перспективи вписатися у параметри, закладені до бюджету цього року, тобто у середньорічний курс долара 40,7 грн. Але треба пам'ятати, що у бюджеті закладався офіційний курс НБУ. Тому можна сміливо додавати до нього ще не менше 60 копійок – 1 гривню на доларі як різницю з готівковим ринком. Однак за такої досить райдужної середньострокової перспективи для гривні особливого просідання котирувань цього тижня не очікується, оскільки тенденція перевищення попиту на валюту над пропозицією зберігається як на міжбанку, так і на готівковому ринку», – наголошує автор.

Прогноз курсу долара та євро на 17-21 червня

Міжбанк:

  • Євро/долар буде в межах коридору від 1,062 до 1,087 доларів за євро.
  • Долар/гривня в межах коридору 40,15 - 40,95 грн.
  • Євро/гривня в межах коридору від 42,63 до 44,51 грн.

Готівковий ринок

Банки

  • Долар/гривня від 39,95 до 41,45 грн.
  • Євро/гривня від 42,60 до 45,00 грн.

Обмінники

  • Долар/гривня від 40,10 до 41,35 грн.
  • Квро/гривня від 43,20 до 44,95 грн.

«Розкид котирувань покупок та продажів євровалюти залишиться цього тижня дуже великим, а сам євро стане основним інструментом для активних спекуляцій на готівковому ринку» - резюмує автор статті.

Раніше ми писали про те, що зростання курсу долара аналітики пов'язують із підвищеним попитом на іноземну валюту, і прогнозують, що він навряд чи опуститься нижче за 40 гривень.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK