Ринок електроенергії: скільки виробили, імпортували та експортували у першому півріччі

За січень-червень 2024 року імпорт електроенергії зріс майже у 6 разів порівняно з минулим роком.
Ринок електроенергії: скільки виробили, імпортували та експортували у першому півріччі
Zbynek Burival / unsplash.com

За січень-червень 2024 року виробництво електроенергії скоротилося до 52 млн МВт-год, що на 1,1% менше за показник аналогічного періоду попереднього року. Найбільше скорочення відбулося на теплових та гідроелектростанціях, через російські удари по енергетичній інфраструктурі в березні 2024 р. При цьому споживання електроенергії в першому півріччі зросло на 3% до аналогічного періоду 2023 р і досягло 53,9 млн МВт-год, а дефіцит склав 1,9 млн МВт-год.

Про це свідчать дані моніторингу ExPro Consulting.

Читайте також:

Згідно з даними, у червні частка відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у структурі виробництва електроенергії досягла рекордних 18%, тоді як цей показник у червні 2023 р. становив 15,1%. А загалом частка ВДЕ за перше півріччя досягла 9,8%, що на 1,2% більше за показник попереднього року, а її виробництво зросло на 12%.

Зазначається, що за 6 місяців Україна збільшила імпорт електроенергії майже в 6 разів порівняно з першим півріччям 2023 р. – до 1,9 млн МВт-година . При цьому Угорщина зайняла 40% у структурі імпорту, Словаччина – 21%, Румунія – 19%, Польща та Молдова – відсотки, що залишилися. А переважна частина електроенергії, що імпортується з Молдови, є реімпортом із Румунії.

За даними дослідження ТОП-5 імпортерів електроенергії у І півріччі увійшли: Д.Трейдінг, Енергетична компанія України, Євромін Енерджі, ДЕ Трейдінг, Дніпросталь-Енерго. А загалом імпорт здійснювало понад 50 компаній.

За оцінками ExPro, Україна за 6 місяців імпортувала електроенергію на 212 млн євро . А вартість червневого імпорту перевищила показник 100 млн євро.

У той же час, повідомляється, що експорт електроенергії в першому півріччі становив 238 тис МВт-година, з яких майже 65% було поставлено в березні, в період найбільшого профіциту в енергосистемі через сезонне скорочення споживання та збільшення генерації з ВДЕ у денний час, до поновлення російських атак на українські енергооб'єкти. А з 12 травня експорт повністю припинився.

інфографіка
інфографіка / expro.com.ua

Раніше ми писали про те, що за червень цього року Україна імпортувала 858,4 тис. МВтг електроенергії (858,4 ГВт-год), що на 6% більше, ніж було куплено за весь 2023 рік (806,4 ГВт-год).



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK