У Мінфіні розповіли, на що витратили та як контролювали фінансову допомогу партнерів

З початку повномасштабної війни Україна отримала понад 93 млрд доларів бюджетної підтримки.
У Мінфіні розповіли, на що витратили та як контролювали фінансову допомогу партнерів
Giorgio Trovato / unsplash.com

Починаючи з 24 лютого 2022 року, Міністерство фінансів залучило понад 93 млрд доларів США бюджетної підтримки від міжнародних партнерів. Ці кошти були спрямовані на фінансування першочергових потреб у соціальній та гуманітарній сфері.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів

У Мінфіні зазначили, що гроші партнерів пішли насамперед на програми соціальної підтримки українців, пенсійні виплати та зарплати державних службовців.

Читайте також:

Також у міністерстві розповіли як здійснюється контроль за цільовим використанням коштів, а саме:

  • Мінфін спільно із Світовим банком забезпечує прозорість залучення та використання коштів, наданих партнерами з розвитку. Через механізми СБ в Україну надійшло вже близько 40 млрд доларів США.
  • PEACE in Ukraine – найбільший в історії Світового банку проект щодо обсягу фінансування. Через цей інструмент до держбюджету надійшло майже 30 млрд доларів США, з яких понад 80% – бюджетна підтримка від США. PEACE in Ukraine також фінансується за рахунок коштів Світового банку, Японії, Великої Британії, Норвегії та інших партнерів із розвитку.
  • Україна надсилає звіт щодо вже здійснених витрат, а Світовий банк перевіряє всі надані документи та погоджує їх. За результатами такої перевірки кошти у рамках проекту PEACE in Ukraine надходять до Державного бюджету України для компенсації вже здійснених витрат. А сам механізм відшкодування забезпечує високий рівень прозорості та дозволяє донорам бачити фактично здійснені бюджетні платежі.
  • Спільно з компанією Делойт Консалтинг, що реалізує проект USAID SOERA, Мінфін здійснює моніторинг прямої бюджетної підтримки Уряду США, а з аудиторською компанією PriceWaterhouseCoopers Ukraine – перевірку узгоджених процедур для визначення прийнятності державних витрат України в рамках проекту PEACE in Ukraine.
  • Мінфін та Світовий банк також реалізують багаторівневий системний моніторинг спрямування коштів через інші проекти Світового банку, включаючи DPL/DPO, HOPE, ARISE, HEAL.
  • За програмами макрофінансової допомоги ЄС, у рамках яких було залучено понад 25 млрд євро у 2022-2023 роках, Мінфін системно співпрацював із ЄС у контролі за фінансуванням. Сторонами було запроваджено системний обмін необхідними даними, які включали звіти про використання коштів, напрями спрямування.
  • У рамках інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки обсягом 50 млрд євро, з яких вже залучено 7,9 млрд євро, ЄС створив Аудиторську раду. Метою є постійний моніторинг та контроль недопущення зловживань у використанні фінансування, яке надається Євросоюзом. Аудиторська рада має право запитувати інформацію та звертатися до компетентних органів, а також у будь-який час здійснювати, зокрема, через свій секретаріат власні перевірки.

Раніше ми писали про те, що Рада ЄС схвалила надання Україні макрофінансової допомоги на суму 4,2 млрд євро в рамках Ukraine Facility.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK