Енергія сонця та вітру: яка частка ВДЕ буде в Україні до 2030 року

Кабмін затвердив Національний план дій щодо відновлюваної енергетики.
Енергія сонця та вітру: яка частка ВДЕ буде в Україні до 2030 року
Jason Mavrommatis / unsplash.com

Кабінет Міністрів на своєму засіданні 13 серпня ухвалив три важливі рішення для розвитку розподіленої генерації, серед яких Національний план дій щодо відновлюваної енергетики (ВДЕ) на період до 2030 року та план заходів щодо його реалізації. При цьому частка ВДЕ має становити 27%.

Про це повідомляє прес-служба Міненерго.

Зазначається, що згідно з Планом, частка ВДЕ у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році становитиме 27%, а саме: у системах теплопостачання та холодопостачання – 33%; у виробництві електроенергії – 29%; у транспортному секторі – 17%.

Читайте також:

Також повідомляється, що окремим рішенням встановлено додаткову річну квоту підтримки суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії на 2024 рік, а також затверджено графік проведення пілотних аукціонів щодо розподілу квоти підтримки на 2024 рік. Так, додаткову річну квоту підтримки визначено у розмірі 110 МВт, з яких СЕС – 11 МВт, ВЕС – 88 МВт, з інших видів альтернативних джерел енергії – 11 МВт. А пілотні аукціони щодо розподілу квот підтримки планується провести вже у жовтні-листопаді цього року.

При цьому очікується, що перші об'єкти електроенергетики, введені в експлуатацію за результатами проведення пілотних аукціонів, розпочнуть відпуск електричної енергії в мережу в 2025 році.

У Міненерго зазначили, що також передбачається проведення конкурсів для будівництва об'єктів, потужність кожного з яких становить 5 МВт – 80 МВт, а загальна потужність конкурсу 700 МВт. Відповідні об'єкти мають бути введені в експлуатацію до кінця 2027 року.

Раніше ми писали про те, що в Україні обов'язково встановлять сонячні панелі з акумуляторами до кінця 2025 року на всіх громадських будівлях.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK