Кабмін спростив процедуру реєстрації лікарських засобів в Україні: деталі

Основна мета - розширити доступ пацієнтів до нових лікарських засобів та вакцин, які можуть закуповуватися МЗУ коштом державного бюджету.
Кабмін спростив процедуру реєстрації лікарських засобів в Україні: деталі
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Днями Кабінет Міністрів схвалив законопроєкт, який спрощує процедуру реєстрації лікарських засобів, що закуповуються ДП "Медичні закупівлі України" (МЗУ). Відповідні зміни планується внести до Закону України "Про лікарські засоби", повідомила пресслужба МОЗ.

Читайте також:

Зазначається, що основна мета - розширити доступ пацієнтів до нових лікарських засобів та вакцин, які можуть закуповуватися МЗУ коштом державного бюджету. 

Зокрема, йдеться про реєстрацію препаратів, що внесені до переліку прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) лікарських засобів, вакцин та ліків, включених до бази даних лікарських засобів, що можуть закуповуватися у межах Надзвичайного плану президента з надання допомоги в боротьбі з ВІЛ (President's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR).

Читайте також:

Наразі законом про лікарські засоби передбачена спрощена процедура реєстрації лікарських засобів, що закуповуються уповноваженою на закупівлі особою, для лікарських засобів, які зареєстровані компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, та застосовується на території цих країн чи компетентним органом Європейського Союзу за централізованою процедурою, і застосовуються на території держав-членів ЄС. 

До цього переліку також передбачені зміни в новому законопроєкті. Ідеться про лікарські засоби, зареєстровані у Великобританії, а також у державах-членах Європейського Союзу за децентралізованою процедурою.

Наразі постачальники можуть зареєструвати лікарські засоби протягом одного місяця для постачання МЗУ, натомість Державний експертний центр МОЗ України проводить експертизу матеріалів при повній процедурі реєстрації протягом 7 місяців.

Читайте також:

На зареєстровані ліки заявнику видається посвідчення з зазначенням строку дії, протягом якого препарат дозволяється до застосування на території України. Такий препарат може застосовуватися в Україні протягом 5 років із дня його державної реєстрації. Після закінчення цього строку його подальше застосування можливе за умови перереєстрації.

Раніше ми писали, що мешканці Запорізької, Миколаївської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Сумської та Донецької областей можуть замовити й отримати медикаменти через Укрпошту.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK