Обіг медичного канабісу в Україні буде прозорим: 16 серпня починає "працювати" закон

Очікується, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст.
Обіг медичного канабісу в Україні буде прозорим: 16 серпня починає "працювати" закон
Ілюстративне фото / EPA/UPG

У п'ятницю, 16 серпня, в Україні вводиться в дію закон, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. Про це повідомили в МОЗ.

Читайте також:

На виконання закону МОЗ спільно з Міністерством аграрної політики, Держлікслужбою, МВС, Національною поліцією та іншими органами виконавчої влади розробили підзаконні акти, які детально врегульовують усі процеси та дозволятимуть пацієнту отримати ліки з медичного канабісу. 

Тепер дозволено обіг канабісу в медичних цілях. Канабіс, його смола, екстракти й настоянки виключені з переліку особливо небезпечних речовин. Раніше їхній обіг був під забороною, зараз дозволений, але з певними обмеженнями.

Читайте також:

Щоб забезпечувати вирощування медичного канабісу в Україні, розроблені Ліцензійні умови, які незабаром розгляне Кабмін. Також під ліцензійний контроль підпадатиме весь ланцюг обігу медичних конопель від імпорту або вирощування до відпуску пацієнту в аптеці.

Серед вимог до культивування рослин роду коноплі:

  • вирощування в умовах закритого ґрунту;
  • забезпечення цілодобового відеоспостереження з наданням безоплатного доступу до нього Нацполіції;
  • дотримання належної практики культивування та збирання вихідної сировини рослинного походження (GACP).

Читайте також:

Лабораторні дослідження медичного канабісу на вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) будуть здійснюватися виключно в державних лабораторіях, а зразки рослин відбиратимуться за участі Національної поліції, що забезпечить чіткий державний контроль за недопущенням незаконного обігу наркотичних речовин.

Ліки з медичного канабісу будуть виготовлятися в умовах аптеки та призначатися за рецептом пацієнтам, для яких звичайні лікарські засоби не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які погано переносяться. 

Читайте також:

Придбати такі ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом, у якому буде вказуватись лікарська форма та дозування, назви діючих речовин, які входять до їхнього складу. Очікується, що лікарські засоби з медичного канабісу будуть доступні пацієнтам у формі оральних крапель, твердих капсул, дентальних паст. 

Людям, які в'їжджають або виїжджають з України чи прямують транзитом її територією, закон дозволяє мати при собі лікарські засоби на основі медичного канабісу для власного використання в обсязі, що не перевищує обсяг, визначений рецептом лікаря.

Читайте також:

У міністерстві нагадали, що в законі йдеться лише про медичне, а не рекреаційне використання ліків на основі канабісу. 

Раніше ми писали, що в Україні впровадять електронну інформаційну систему, яка забезпечить прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK