Офіс генпрокурора долучив до справи розслідування журналістів щодо допомоги львівського бізнесмена в обході санкцій куму Лукашенка

Його фірма здійснила перевалку для посанкціонного "Білоруськалію" близько 3,5 мільйона тонн добрив у порту Санкт-Петербурга.
Офіс генпрокурора долучив до справи розслідування журналістів щодо допомоги львівського бізнесмена в обході санкцій куму Лукашенка
engin akyurt / unsplash.com

Матеріали журналістського розслідування проекту «Схемі», БРЦ та OCCRP про перевалку підсанкційних білоруських міндобрив у порту російського Санкт-Петербурга, до якої причетний львівський бізнесмен, що розшукується в Україні, долучено до кримінального провадження Головного слідчого управління СБУ при процесуальному керівництві Офісу генпрокурора.

Про це повідомляє «Радіо свобода» із посиланням на журналістське розслідування проекти «Схеми».

Журналісти зазначають, що провадження відкрито навесні 2022 року за кількома статтями: легалізація (відмивання) доходів, отриманих злочинним шляхом, колабораційна діяльність, присвоєння, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Читайте також:

Видання наводить відповідь Офісу генпрокурора, де зокрема говориться, що матеріали журналістського розслідування проекту «Схеми» під назвою «Бізнесмен зі Львова: перевалка в Санкт-Петербурзі, білоруський кум і авто для топів «Газпрому» долучені до матеріалів зазначеного кримінального провадження. А наведені у журналістському розслідуванні обставини будуть перевірені після поновлення досудового розслідування у кримінальному провадженні №22022000000000162. Водночас, досудове розслідування зупинено через оголошення в розшук підозрюваного.

Видання нагадує, що у своєму розслідуванні журналісти встановили, що підприємець зі Львова Віталій Бобир, якого Служба безпеки України викрила в тому, що він, оминаючи санкції, постачав до Росії «Роллс-Ройси» та «Майбахи», причетний до компанії, що перевалює підсанкційні білоруські. мінеральні добрива в Санкт-Петербурзі. Зокрема, було з'ясовано, що:

  • Кіпрська компанія Dimicandum Invest Holding LTD, документи та печатку якої знайшли українські правоохоронці у нього під час обшуку, здійснила перевалку для державного білоруського підприємства «Білоруськалій» близько 3,5 мільйонів тонн калійних добрив на причалах Балтійського судномеханічного в Санкт-Петербурзі (Росія). Такий обсяг – це третина річного експорту «Білоруськалію» до запровадження санкцій. Це білоруське державне підприємство перебуває під санкціями США із 9 серпня 2021 року.
  • Журналістам вдалося встановити того, хто міг заробляти на угоді. Це один із найближчих соратників Олександра Лукашенка – Віктор Шейман. Саме його обличчя, пов'язане з ним, фігурант розслідування Віталій Бобир назвав у листуванні своїм «кумом» та «другою людиною в Білорусі» (скриншот листування опублікував Офіс генпрокурора).

Видання також повідомляє, що раніше Європейська комісія також обіцяла розглянути інформацію щодо міжнародного розслідування журналістів.

Раніше ми писали про те, що військовий цвинтар за 1,8 млрд грн будуватиме консорціум, пов'язаний з підсанкціонованим бізнесменом.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK