Журналісти розкрили мережу аптек, які торгують контрабандними російськими препаратами

Незважаючи на запевнення Нацполіції щодо припинення торгівлі, медикаменти з аптечних полиць не зникли.
Журналісти розкрили мережу аптек, які торгують контрабандними російськими препаратами
freestocks / unsplash.com

Журналісти проекту «Схеми» викрили столичну мережу аптек "Ел'Фарм", яка вже третій рік повномасштабної війни, незважаючи на пряму заборону, торгує ліками з Росії - виробленими безпосередньо в РФ або для російського ринку.

Про це повідомляє «Радіо свобода» із посиланням на журналістське розслідування проекту «Схеми».

Читайте також:

Видання зазначає, що в мережі всього дві аптеки. Одна знаходиться біля залізничного вокзалу на вулиці Липківського, а інша – на лівому березі, вулиці Урловській. Вивіски обох – зокрема і російською, попри мовний закон, який зобов'язує розміщувати зовнішню рекламу державною мовою.

Видання нагадує, що продаж російських та білоруських ліків в Україні повністю заборонено з червня 2022 року. Порушення закону загрожує позбавленням ліцензії та штрафом до 1700 гривень. Але іноді покарання може бути серйознішим: за доведену допомогу державі-агресору через ведення бізнесу з РФ передбачено вирок до 12 років.

Повідомляється, що препарати для російського ринку або виробництва потрапляють на аптечні полиці контрабандним шляхом і коштують дорожче за аналоги.

"Атаракс, який в Ел'фармі продали Дмитру, бельгійська компанія виробила для російського ринку в лютому 2023 року, через рік після початку повномасштабної війни Росії проти України. Заплатив Дмитро за нелегальні бельгійські ліки для Росії, в умовах дефіциту легальних, вироблених для України – вчетверо більше», - пише видання.

Як з'ясували журналісти, ця упаковка «Атаракса» походить з партії, яку з січня до квітня компанія-виробник відправляла з Бельгії до Росії свого офіційного представника – «ЮСБ Фарма Логістікс». Загалом у цій партії було 1,5 мільйона упаковок. Згодом близько 3000 упаковок "Атарксу" з цієї партії перекупили російські фармкомпанії та перепродані до Вірменії. Відстежити їхній подальший маршрут звідти «Схемам» не вдалося, але нарешті ліки з цієї партії опинилися в Україні.

Також наголошується, що після звернення «Схем» до правоохоронців Головне слідче управління Нацполіції провело обшуки в аптеках та прозвітувало про «припинення протиправної діяльності групи осіб, які реалізували медикаменти контрабандного походження». Однак через тиждень журналісти «Схем» повторили свій експеримент – і знову безперешкодно придбали в «Ел'фармі» заборонений російський препарат, виготовлений у Підмосков'ї.

Видання повідомляє, що мережа аптек "Ел'Фарм" зареєстрована на двох братів – приватних підприємців, 26-річного Ешгіна та 29-річного Елвіна Багірових. Вони – громадяни Азербайджану, але мешкають у Києві. Дефіцитні та нелегальні ліки Багірови продають у три-чотири рази дорожче за їхню ринкову вартість. При цьому старший із братів Багірів, Елвін, може зловживати лікарськими чи наркотичними препаратами, про що свідчать численні справи у судовому реєстрі.

Раніше ми писали про те, що матеріали журналістського розслідування проекту «Схемі», БРЦ та OCCRP про перевалку підсанкційних білоруських міндобрив у порту російського Санкт-Петербурга, до якої причетний львівський бізнесмен, що розшукується в Україні, долучено до кримінального провадження Головного слідчого управління СБУ при процесуальному керівництві Офісу генпрокурора.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK