"Ощадбанк" купив акумулятори на 189 млн за сумнівною процедурою (доповнено)

Тендер пройшов без конкурентів, а фірма-переможець пов'язана з екс-керівництвом Східного ГЗК.
"Ощадбанк" купив акумулятори на 189 млн за сумнівною процедурою (доповнено)
ілюстративне фото / oschadbank.ua

(додано коментар «Ощадбанку»)

За даними системи "Прозорро", АТ "Ощадбанк" 21 серпня за результатами тендеру замовило філії "ЕТГ Сервіс Солюшнс" ТОВ "Енерджі Трейд Груп" акумуляторних батарей з інверторами на 188,66 млн грн. Філія отримала це замовлення без конкуренції, бо на спрощену закупівлю більше ніхто не прийшов.

Про це пишуть "Наші гроші".

Читайте також:

Зазначається, що, згідно з договором, цього року до підрозділів банку по Україні поставлять 450 комплектів з акумуляторної батареї Revention PowerCube Enterprise номінальною ємністю 14,4 кВт*год (виробництва іншої філії "ЕТГ Сторедж Солюшнс" ТОВ "Енерджі Трейд Груп") та гібридної DEYE S5-6 максимальною потужністю 6600 Вт (виробництва китайської компанії Ningbo Deye Inverter Technology Co., Ltd.). Розрахунковий термін експлуатації батареї монтажу складає 10-15 років. Кожен комплект коштує 419 тис. грн.

Видання повідомляє, що на сайті бренду Revention немає таких акумуляторів. Там є лише PowerCube максимум на 12,4 кВт*год та PowerCube Max на 11,8 кВт*год за невідомими цінами. В інших інтернет-магазинах найбільшу PowerCube продають по 249–275 тис. грн., а PowerCube Max – по 239–240 тис. грн. Щодо інвертора DEYE SUN-6K-SG05LP1-EU, то український сайт бренду пропонує його по 66 тис. грн на замовлення. В інших інтернет-магазинах ціни відрізняються в рази: від 55 тис. грн у магазині «Sheriff Engineering Systems» і до 218 тис. грн у магазині «Безпека».

Видання зазначає, що у тендерній документації зазначені саме ці моделі батареї та інвертора. Тому анонімні фірми неодноразово запитували, чи замовник розглядає аналоги. "Ощадбанк" повторював, що "подання учасником пропозиції з використанням еквівалента товару не передбачається". А вимоги оголошення про спрощену закупівлю неможливо оскаржити до Антимонопольного комітету, а також будь-які рішення замовника під час його проведення.

Журналісти також повідомили, що філію «ЕТГ Сервіс Солюшнс» із міста Жовті Води на Дніпропетровщині очолює Ярослав Гошко. Материнська «Енерджі Трейд Груп» з Києва належить британській компанії «ЕТГ Груп Лтд» (ETG Group Ltd), бенефіціарами якою вказано Олексія Бондаренка з Боярки на Київщині та Володимира Шведкого з Одеси. Керує "Енерджі Трейд Груп" Євген Франчик.

При цьому зазначається, що компанія «Енерджі Трейд Груп» разом із братом екс-заступника директора ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Русланом Журилом Миколою заснувала низку компаній «ЕТГ Солар» з різними номерами. А у 2019 році Микола Журило вийшов із їхніх засновників. Загалом з 2016 року "Енерджі Трейд Груп" натендерили 5,05 млрд грн на газі та енергії.

Після публікації новини «Ощадбанк» повідомив редакції наступне:

«При проведенні тендеру, про який йдеться у статті, як і при проведенні інших закупівель, Ощадбанк суворо дотримується всіх норм, визначених чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами. Такий підхід гарантує запобігання будь-яким корупційним діям з боку працівників банку та сприяє досягненню найкращого економічного ефекту від закупівель.

Так, на початковому етапі цієї закупівлі фахівці департаменту інфраструктури Ощадбанку вивчили ринок на предмет наявності на ньому акумуляторних батарей та інверторів потрібних технічних характеристик.

У результаті вісім компаній отримали запрошення стати учасником експериментального дослідження, надавши комплект з акумуляторної батареї та інвертора для подальшого вивчення. Взяти участь у цьому проєкті з тестування роботи системи погодилось дві компанії, які змонтували системи у відділеннях Ощадбанку.

За результатами тестування було відібрано оптимальну систему (акумуляторна батарея та інвертор), яка найкраще підходить для роботи відділень. Технічною радою Ощадбанку було затверджено вибір системи з потрібними технічними параметрами. Рішення придбати системи ухвалено правлінням банку.

Відповідно до цього рішення тендерний комітет організував закупівлю через електронні торги. Переможцем торгів було виконано всі умови закупівлі: надано сертифікати відповідності, які підтверджують якість та відповідність предмета закупівлі, а також засвідчують усі технічні характеристики товару. Отже, як було зазначено вище, при здійсненні цієї закупівлі було дотримано всіх наявних регламентів. Це доводить хибність висновку статті щодо того, що тендер був «заточений» під одного постачальника.

Окремо хочемо зазначити, що процедура спрощеної закупівлі через ProZorro діє для Ощадбанку не через запровадження воєнного стану. Банк не є замовником у розумінні Закону України «Про публічні закупівлі», і тому всі процедури закупівель із застосуванням системи ProZorro він може проводити у форматі спрощених процедур».

Раніше ми писали про те, що ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» («СхідГЗК») Міненергетики без торгів уклало договір з ТОВ «Електроресурс» про постачання кабелів та проводів за цінами в 2 рази вищими за ринкові.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK