НБУ має намір обмежувати коливання курсу: що буде з цінами та інфляцією

За прогнозом НБУ, у наступні місяці інфляція помірно пришвидшиться й наприкінці року становитиме 8,5%.
НБУ має намір обмежувати коливання курсу: що буде з цінами та інфляцією
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Національному банку прогнозують, що інфляція в Україні пришвидшиться й наприкінці 2024 року становитиме 8,5%. Однак регулятор готовий вживати певних заходів, щоб утримувати ситуацію під контролем. Зокрема, обмежувати коливання курсу. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

Зазначається, що на початку 2024 року інфляція була низькою, але впродовж останніх місяців пришвидшилася. У НБУ запевняють, що така тенденція була очікуваною.

На темпи зростання споживчих цін передусім вплинуло збільшення витрат бізнесу на електроенергію та оплату праці. Частково позначилося на цінах і певне послаблення курсу гривні. 

Читайте також:

За прогнозом НБУ, у наступні місяці інфляція помірно пришвидшиться й наприкінці року становитиме 8,5%. Згідно з опитуваннями громадяни також очікують помірного зростання цін. 

"Щоб і надалі утримувати очікування під контролем, НБУ обмежуватиме коливання курсу, забезпечуючи курсову стійкість, а також забезпечуватиме такий рівень ставок за гривневими депозитами, який захищатиме заощадження населення від інфляційного знецінення", - йдеться в повідомленні.

У НБУ впевнені, що такі дії підтримуватимуть довіру до гривні та обмежуватимуть тиск на валютному ринку. 

Читайте також:

"Послідовні дії НБУ дадуть змогу уповільнити інфляцію вже наступного року. Допомогти в цьому має й сповільнення інфляції в країнах, з якими Україна веде торгівлю", - додала пресслужба.

За прогнозом Нацбанку, у 2025 році темпи зростання цін уповільняться до 6,6%, а у 2026 році повернуться до 5%, що є ціллю НБУ.

Раніше ми писали, що в Україні інфляція на споживчому ринку в липні 2024 року впала до 0,0%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK