НБУ пом'якшив валютні обмеження для бізнесу: що змінилося від сьогодні

Регулятор вніс зміни до чинних валютних обмежень.
НБУ пом'якшив валютні обмеження для бізнесу: що змінилося від сьогодні
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 10 вересня 2024 року Національний банк України пом'якшив низку валютних обмежень для бізнесу. Про це повідомила пресслужба регулятора.

Читайте також:

"Пом'якшення валютних обмежень підтримає обороноздатність країни, роботу українських підприємств та ядерного страхового пулу", - йдеться в повідомленні.

Серед напрямів, які зазнають змін, купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю.

У НБУ пояснили, що державні підприємства зможуть купувати валюту та переказувати її на користь нерезидентів, щоб закуповувати квоти для покриття або компенсації викидів діоксиду вуглецю (CO₂), пов'язаних з авіаційною діяльністю.

Читайте також:

Також змінами надається можливість здійснювати всі необхідні платежі, передбачені договорами перестрахування, укладеними з іноземними ядерними страховими пулами (у доповнення до перестрахових премій або виплат, що вже дозволені на сьогодні).

Крім того, НБУ дав змогу суб'єктам електронної комерції купувати та переказувати іноземну валюту за кордон для сплати ПДВ за операціями з купівлі товарів українських виробників споживачами з країн ЄС. Умова для проведення цих операцій: суб'єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС.

"Таке пом'якшення передусім підтримає малий та середній бізнес, який отримає можливість просувати власні товари на ринку ЄС завдяки торговельним майданчикам", - переконані в НБУ.

Читайте також:

До того ж Нацбанк дав змогу бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, що були виплачені з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року (включно). Такі перекази дозволені виключно за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента). Отже, це не матиме негативного впливу на міжнародні резерви.

Раніше ми писали, що з 10 вересня 2024 року Національний банк України вносить зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшує низку обмежень, а з іншого - вживає заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK