«Бюджет військового часу»: столична влада замовила відновлення засохлого озера на 81 млн грн

У кошторисах завищено ціни на матеріали, а фірма-підрядник уже фігурувала у скандалах щодо виконання подібних робіт.
«Бюджет військового часу»: столична влада замовила відновлення засохлого озера на 81 млн грн
Любов Голуб’ятнікова / kyivcity.gov.ua

За даними системи «Прозорро», КП «Плесо» 9 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Княжа Либідь» розчистку та благоустрій озера Синє на Виноградарі вартістю 80,69 млн грн. При цьому завищення цін на матеріали може сягати 1 млн гривень, а фірма-підрядник раніше фігурувала у скандалах.

Про це пишуть "Наші гроші".

Видання зазначає, що до липня 2025 р. мають відновити озеро Синє на західній околиці житлового масиву Виноградар у Подільському районі. Воно утворилося ще в льодовиковий період природним шляхом у заплаві річки Почайни. Доказом цієї версії є наявність на дні синього мулу, який надає воді характерного синюватого відтінку. У жовтні 2023 року озеро остаточно висохло.

Читайте також:

Повідомляється, що, згідно з договором, планується розчищення озера на глибину 5 метрів для розкриття ґрунтових джерел, очищення сполучної протоки, а також об'єднання озера в кільце, щоб зрівняти рівні води та запобігти застою. Крім розчищення, передбачено благоустрій території навколо озера, а саме дитячий спортивно-ігровий комплекс, альтанки, лавки з навісами, душові та роздягальні пляжні, тіньові навіси для пляжу, пташині будиночки та пішохідний міст через озеро. Також мають бути збудовані модульні будівлі для адмінприміщення, медпункту, громадського туалету, пунктів прокату та рятувальна вежа.

Як зазначає видання, у підсумковій відомості ресурсів виявлено переплату на будівельних матеріалах. Наприклад, гарячекатану арматурну сталь класу А-III діаметром 12 мм врахували за 49 594 грн/т. На сайті фірми «Метінвест-СМЦ» для Києва така арматура А-III (А400/А500) коштує 32 000 грн/т, що у півтора рази дешевше. Також матраци Рено розміром 4х2х0, 23м замовили по 4986 грн/шт. Будівельна компанія «Берег» пропонує такі матраци-габіони по 3430 грн/шт, а інтернет магазин «Геотекс» продає їх по 3360 грн/шт, що у півтора рази дешевше.

«Ймовірна переплата по арматурі та матрацам Рено складає приблизно 1 млн грн, що еквівалентно вартості 10 дронів «Мавік» для знищення ворогів на фронті», – пише видання.

Також повідомляється, що конкурентом «Княжа Либідь» на тендері було ТОВ «Пмк-Київ», яке запропонувало суму на 1% дешевше, але його відхилили через помилки у накладенні кваліфікованого електронного підпису.

Журналісти з'ясували, що броварська «Княжа Либідь» належить Оксані Мезенцевій, В'ячеславу Божку та Марині Маркєловій. У 2017 році КП «Плесо» замовило компанії капітальний ремонт стічної каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі за 5 млн грн, проте роботи так і не було виконано, незважаючи на виплату всіх коштів.

Крім того, повідомляється, що в 2018 році поліція розслідувала можливу розтрату бюджетних коштів посадовими особами КП «Плесо» та ТОВ «БК «Міськбудінвест», субпідрядником якого на 55% була «Княжа Либідь», під час будівництва берегозміцнювальних споруд та зони відпочинку вздовж Русановського. протоки за 88 млн грн. Тоді слідчі з'ясували, що КП «Плесо» заплатило «БК «Міськбудінвест» 30,51 млн грн. При огляді місця події слідчі не виявили жодних будівельних робіт на береговій лінії Русанівської протоки.

Також у 2024 році прокуратура Києва повідомила про незаконне заволодіння 1,7 млн ​​грн під час ремонту парку «Почайна». Замовником якого був «Київський центр розвитку міського середовища». Директор «Княжа Либідь» та спеціаліст з технічного нагляду ФОП Олександр Лахненко внесли неправдиві відомості про обсяг його виконання до актів виконаних робіт. У вересні 2023 року суд обрав для них заставу по 836 тис. грн кожному.

Усього ж, за даними видання, з 2017 року «Княжа Либідь» отримала підряди на загальну суму 558,16 млн грн, з яких 424,09 млн грн. – від нинішнього замовника.

Раніше ми писали про те, що найбільшим тендером цього року став контракт «Київського метрополітену» на будівництво лінії метро на житловий масив «Виноградар» вартістю 13,79 млрд грн, який без конкуренції виграла одна з найбільших будівельних компаній України – ТОВ «Група компаній Автострада» Максима Шкіля.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK