Столичний центр соціальної реабілітації відремонтують за 67 млн за завищеними цінами у сумнівного підрядника

Лише на п'яти позиціях потенційна переплата становить 2,35 млн грн.
Столичний центр соціальної реабілітації відремонтують за 67 млн за завищеними цінами у сумнівного підрядника
ілюстративне фото / kyivcity.gov.ua

За даними системи «Прозорро», Київський Центр соціальної реабілітації осіб з інтелектуальними та психічними порушеннями уклав угоду з ТОВ «Грін Трейдінг» на проведення капітального ремонту приміщень та укриття на вулиці Миропільська, 8. Вартість договору складає 66,54 млн грн. При цьому ціни на деякі матеріали можуть бути завищені щонайменше в 1,5 рази, а фірма-підрядник раніше фігурувала у кримінальній справі.

Про це пишуть "Наші гроші".

Зазначається, що проект передбачає завершення робіт до кінця 2026 року, а бюджет на поточний рік становить 26,98 млн грн. За цей час підрядник повинен виконати демонтажні, загальнобудівельні роботи, пристрої укриття, а також розпочати встановлення систем опалення та кондиціювання.

Читайте також:

Видання повідомляє, що у підсумковій відомості ресурсів ціни деяких позицій кошторису більш ніж у півтора рази перевищують ринкові (ціни вказані з ПДВ). Так, наприклад, плита теплоізоляційна termPIR товщиною 150 мм кошторисом передбачено 1,97 млн ​​грн, а квадратний метр врахували по 2499 грн. При цьому ринкова ціна майже вдвічі менша – 1368 грн/кв.м.

Крім того, на одинарну керамічну цеглу М-100 планують витратити 1,48 млн грн, де кошторисна ціна за 1000 шт – 12 456 грн, а зі столичного складу таку цеглу можна привезти за 6 600, що майже вдвічі менше. Також кабель крученої пари OK-Net у кошторисі врахували по 21 грн/м, тоді як його ринкова ціна 14 –15,5 грн/м, а тротуарна плитка «Профіт» коричневого кольору (60 мм) врахована по 685 грн/кв.м , тоді як її ринкова ціна становить 505 грн/кв.м. При цьому плитку Cersanit GPT1017 порахували за ціною 949 грн/кв.м, тоді як її ринкова вартість 749 грн/кв.м.

Журналісти зазначають, що лише на цих п'яти позиціях ціни потенційна переплата становить 2,35 млн грн. Також слід зазначити, що у відомості ресурсів частина матеріалів не має чітких параметрів, що не дозволяє точно ідентифікувати товар, як, наприклад, невідомі віконні блоки 7800 грн/кв.м, на які піде 1,34 млн грн.

Журналісти з'ясували, що проектні роботи за півтора мільйона виконав ФОП Максим Семеняка, з яким двічі розривали договір, і лише третя спроба виявилася вдалою. Додатково з ним укладено угоду на авторський нагляд за 495 тисяч. Нагляд за будівельними роботами проводитиме КП «Київекспертиза» – 840 тисяч. При цьому проектна документація пройшла експертизу товариства «Перша будівельна експертиза», яке погодило зведення дитсадка на Софіївській Борщагівці за 283 млн, що дорожче за пафосне житло.

Видання також повідомляє, що підрядник ТОВ «Грін Трейдінг» має 32 види діяльності, головний – неспеціалізована оптова торгівля. Керує товариством Євген Довбиш, а належить підприємство Миколі Руденку, обидва також власники ТОВ «Укр тетріс буд». При цьому з 2016 року «Грін Трейдинг» натендерила понад мільярд гривень, найбільше угод з управліннями освіти та будівництва Дарницької РДА. З тими ж управліннями переважно співпрацює й «Укр тетріс буд», який натендерив 37,5 млн грн.

Журналісти нагадують, що тісна співпраця з Дарницькою РДА до 2020 року вже привертала увагу медіа, була навіть кримінальна справа щодо надання неправомірної вигоди посадовцям райадміністрації. За версією слідства, йшлося про надання антиконкурентних переваг та створення сприятливих умов для перемоги у процедурах закупівель. У матеріалах фігурувала сума 317 тисяч гривень за перемогу у виграші ТОВ «Грін Трейдінг». Провадження було закрито прокуратурою через відсутність достатніх доказів.

Раніше ми писали про те, що приймальне відділення київської лікарні швидкої допомоги відремонтують за 104 млн грн за цінами, завищеними в 1,5-2 рази.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK