Захищати енергооб'єкти «Енергоатому» почали лише після заяв Зеленського: що і за скільки планують збудувати

З 22 по 28 вересня у «Прозорро» розмістили 69 тис. повідомлень про закупівлю на 16,18 млрд грн.
Захищати енергооб'єкти «Енергоатому» почали лише після заяв Зеленського: що і за скільки планують збудувати
Рівненська АЕС / uatom.org

За даними Прозорро, минулого тижня було оприлюднено 69 тис. повідомлень про закупівлю на 16,18 млрд грн. При цьому до топ тендерів увійшли замовлення на захист та відновлення об'єктів енергетики, пожежні машини та розміновувачі. Однак «Енергоатом» лише 25 вересня 2024 року уклав угоду вартістю 509 млн грн на проектування та будівництво захисної споруди на Рівненській АЕС лише після заяв президента Володимира Зеленського в ООН, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене і ось-ось стане мішенню для російських ракет.

Про це пишуть "Наші гроші".

Видання зазначає, що атомники почали займатися проектуванням захисту «другого рівня» на Рівненській АЕС, а саме встановлення залізобетонних П-подібних споруд, що захищають великі трансформатори від шахедів та осколкових уражень при непрямому влученні ракети. Ефективність цього методу вже доведена на підстанціях «Укренерго», які разом із Держвідновленням почали закривати ще торік і роботи продовжуються досі – це нешвидка історія. Але навіть незавершені споруди вже захищають від ударів.

Читайте також:

Також повідомляється, що контракт «Енергоатому» для РАЕС у розмірі 509 млн грн повністю прихований, невідомо жодних даних про розміри споруди.

«Для порівняння: «Укренерго» тільки уклало контракти ціною 98 млн грн і 120 млн грн на будівлі, кожне з яких захищає по одному трансформатору. То в атомників за півмільярда одягнуть у бетон чотири чи п'ять трансформаторів?» - зазначає видання.

Крім того, журналісти відзначили чергову активізацію "Укргідроенерго". У вересні компанія провела закупівлі із захисту цілих та відновлення пошкоджених гідроелектростанцій на 1,11 млрд грн. З яких половина 0,54 млрд грн припала на одну угоду з ПрАТ «Укрсталь конструкція» колишнього олігарха Віталія Гайдука (був співвласником «Індустріальної союзу Донбасу»). Жодних цін будматеріалів у «Прозорро» за цими контрактами не оприлюднюють.

Також видання публікує ТОП-10 тендерів минулого тижня, куди увійшли:

  1. Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» на 738 млн грн купила у ПАТ «Укрнафта» дизельне паливо.
  2. Управління забезпечення Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій на 612,63 млн грн придбало у ТОВ «Промислова Компанія «Пожмашина» піротехнічні машини важкого та легкого типу та пожежні автоцистерни місткістю не менше 8 тонн.
  3. Комунальне підприємство «Харківводоканал» на 554,23 млн грн купило у ДП «Укрінтеренерго» електроенергію
  4. ПрАТ «Укргідроенерго» на 538,13 млн грн замовило ПрАТ «Укрсталь конструкція» будівництво споруд протидронового захисту об'єктів філії «Канівська ГЕС» ПрАТ «Укргідроенерго» та конструкції захисту гідроагрегатів.
  5. Філія «ВП «Рівненська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» на 509,17 млн грн замовило ТОВ «Західелектромонтаж» виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт з будівництва захисної споруди другого рівня захисту «пілотного елемента» на об'єкті у м. Вараш, Рівненській обл.
  6. АТ «Ощадбанк» на 324,47 млн грн купив у ТОВ «Навігатор систем» обладнання систем зберігання даних.
  7. ДП «Медичні закупівлі України» на 243,98 млн грн купило у Octapharma AG фактори коагуляції крові людини VIII (плазмова) 500 МО та фактори коагуляції крові людини VIII (плазмова) 1000 МО.
  8. Трипільська ТЕС ПАТ «Центренерго» на 230,69 млн грн у ТОВ «Джі Ес Груп Девелопмент» замовило виконання робіт із розробки проектної документації за державні кошти на об'єкт: «Капітальний ремонт. Аварійно-відновлювальні роботи будівлі Головного корпусу Трипільської ТЕС ПАТ «Центренерго».
  9. ДСГП «Ліси України» на 206,67 млн грн купило у ТОВ «Укрнафта-Постач» нафту та дистиляти.
  10. Комунальне підприємство «Інженерний центр» КМДА на 166,13 млн грн замовило у ТОВ «Абсолют-Клімат» виконання будівельних робіт Київського міського будинку дитини «Берізка» із прибудовою корпусу фізичної та реабілітаційної медицини.

Раніше ми писали про те, що ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» («СхідГЗК») Міненергетики без торгів уклало договір з ТОВ «Електроресурс» про постачання кабелів та проводів за цінами вдвічі вищими за ринкові.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK