«Енергоатом» майже на 3 млрд замовив захист АЕС, який збудують лише у 2025-2026 роках

До ТОП-тендерів минулого тижня потрапили роботи на енергооб'єктах та ремонт доріг.
«Енергоатом» майже на 3 млрд замовив захист АЕС, який збудують лише у 2025-2026 роках
ілюстративне фото / energoatom.com.ua

Минулого тижня, згідно з даними «Прозорро», оприлюднено 60 тис. повідомлень про закупівлю на 16,86 млрд грн. При цьому найбільшими тендерами стали закупівлі «Енергоатому», що схаменувся, який замовив будівництво захисту для своїх гігантських трансформаторів на 2,8 млрд грн.

Про це пишуть "Наші гроші".

При цьому наголошується, що у всіх випадках будівництво замовляють разом із проектуванням, що означає повну неготовність «Енергоатому» до обстрілів цієї зими. Так, захисні роботи на Рівненській АЕС мають бути завершені до квітня 2025 року, Південноукраїнської АЕС до кінця наступного року, а Хмельницької АЕС до березня 2026 року.

Читайте також:

Повідомляється, що йдеться про будівництво залізобетонних споруд, що захищають трансформатори поряд з АЕС від шахедів та уламків ракет. Від прямих ударів ракетами вони не захистять. Подібні трансформатори на магістралях «Укренерго» почали закривати укриттями ще 2023 року та частково вже захистили. На об'єктах, які закривали за контрактами «Укренерго», вартість накриття одного трансформатора становить до 120 млн грн. Держвідновлення вартості своїх контрактів офіційно не розкривало, але, за даними видання, захист одного трансформатора для Агентства коштує від 200 до 500 млн грн. У атомників найдешевший захист коштує 500 млн гривень.

Як пише видання, через засекреченість кошторисів у зв'язку з військовим станом немає жодних даних щодо вартості будматеріалів. Однак привертає увагу те, що «Енергоатом» обрав для своїх контрактів компанії, які не були залучені до будівництва захисту за проектами «Укренерго» та Держвідновлення.

Зокрема, як з'ясували журналісти, для Хмельницької АЕС підряд вартістю 1,71 млрд грн отримало ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія». Вишгородська "КЕБК" належить ПрАТ "СВС-Дніпро", в якій найбільшим акціонером на 32% є Володимир Випирайло.

А для Південноукраїнської АЕС споруду за 0,60 млрд грн має збудувати ПрАТ «Юженергобуд». Компанія належить Матвію Ясеницькому, входить до групи «Корпорація Бузькі Кар'єри». Раніше АМКУ штрафував "Юженергобуд" за змову на тендерах "Енергоатому". Крім того, компанія з 2007 року фігурує у справі про банкрутство, але це не заважає йому весь цей час отримувати державні підряди на 1,44 млрд грн.

Для Рівненської АЕС захист за 0,51 млрд грн має зробити ТОВ «Західелектромонтаж». Власником фірми є Ігор Рогаля із Луцька, а сама компанія вже отримала держпідряди на 2,54 млрд грн.

Видання також опублікувало ТОП-10 тендерів минулого тижня, куди увійшли:

  1. Філія «ВП «Хмельницька АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» на 1 млрд 710 млн грн замовила ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія» виконання проектних та будівельних робіт із встановлення захисної споруди. 
  2. АТ «Укргазвидобування» на 792,89 млн грн купило труби у ТОВ «Інтерпайп Україна» труби сталеві насосно-компресорні.
  3. Філія «ВП «Південноукраїнська АЕС» АТ «НАЕК «Енергоатом» на 595,01 млн грн ПрАТ «Юженергобуд» — будівництво та інженерний захист критичних елементів.
  4. Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області на 555,84 млн грн замовила ТОВ «Луцькавтодор-сервіс» експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення Волинської області, завдовжки 590,9 км.
  5. Обласне комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» на 487,38 млн грн замовило ТОВ «Група Компаній «Автострада» будівництво підземної магістральної теплової мережі централізованого теплопостачання міста Миколаєва.
  6. Комунальна корпорація "Київавтодор" на 377,03 млн грн замовила у ТОВ "Ростдорбуд" капітальний ремонт шляхопроводу на перехресті вул. Новокостянтинівській з під'їзними залізничними коліями та двома автопроїздами.
  7. ДП Міноборони "Державний оператор тилу" на 301,32 млн грн у невідомого продавця купив продукти харчування.
  8. ПАТ «Центренерго» Зміївська ТЕС на 262,96 млн грн замовило Консорціуму «Будівельно-енергетична компанія» виконання робіт з розробки проектної документації за державні кошти на об'єкті: «Реконструкція ВРП-330 з впровадженням ІІ рівня системи інженерного захисту автотрансформаторів АТ-А, АТ -Б».
  9. Трипільська ТЕС ПАТ «Центренерго» на 257,32 млн грн замовило Консорціуму «Будівельно-енергетична компанія» виконання робіт з розробки проектної документації за державні кошти на об'єкті: «Реконструкція ВРП-330/110 з впровадженням ІІ рівня інженерного (фізичного) захисту автотрансформаторів 330 /110/10 кВ Трипільської ТЕС.
  10. АТ "Ощадбанк" на 253,68 млн грн купив у ТОВ "Аваліс" серверне обладнання.

Раніше ми писали про те, що «Енергоатом» тільки зараз почав замовляти проектування та будівництво захисних споруд АЕС лише після заяв президента Володимира Зеленського в ООН, що енергообладнання біля українських АЕС незахищене і ось-ось стане мішенню для російських ракет та дронів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK