НБУ почне вилучати з обігу старі банкноти: про які гривні йдеться

Які купюри почнуть виводити з обігу з 1 листопада.
НБУ почне вилучати з обігу старі банкноти: про які гривні йдеться
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 листопада 2024 року Національний банк розпочне поступову заміну банкнот номіналами 50 та 200 гривень зразків 2003-2007 років (старого зразка) на банкноти аналогічних номіналів сучасного покоління (зразка 2014 року та наступних років випуску). Про це повідомила пресслужба НБУ.

Читайте також:

При цьому громадянам не потрібно їх спеціально обмінювати. Вони можуть без обмежень продовжувати розраховуватися банкнотами старого зразка, оскільки ті залишатимуться дійсними платіжними засобами.

Як відбуватиметься поступова заміна

Так, з 1 листопада регулятор спільно з банками поступово вилучатиме з готівкового обігу України зазначені банкноти, зокрема: 

  • банки не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
  • Національний банк припинить видавати ці банкноти банкам, інкасаторським компаніям та компаніям з оброблення готівки.

Читайте також:

"Потрапляючи в банки, банкноти номіналами 50 та 200 гривень старого зразка не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку для подальшого їх перерахування та утилізації", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що заміна банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка на сучасні, з посиленою системою захисту не вплине на готівкові розрахунки громадян, їм не потрібно вживати додаткових заходів для обміну.

bank.gov.ua

Навіщо замінювати банкноти

Читайте також:

Як пояснили в пресслужбі, Нацбанк із метою підвищення якості готівки в обігу комплексно працює над оптимізацією готівкового обігу та послідовно замінює в обігу всі банкноти попередніх років на більш сучасні та захищені. Заміна банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка завершить цей процес. 

Як наслідок, банкнотно-монетний ряд гривні міститиме лише грошові знаки сучасного покоління, що посилить якість та надійність готівкової національної валюти, яка перебуває в обігу.

Раніше ми писали, що наразі в Національному банку України не планують випускати банкноту в 5000 грн. Там вважають, що наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK