Нацбанк вперше опублікував, скільки грошей і куди перераховували українці та бізнес у першому півріччі

Запровадження такої звітності відповідає підходам Європейського центрального банку та дозволяє імплементувати сучасні європейські практики.
Нацбанк вперше опублікував, скільки грошей і куди перераховували українці та бізнес у першому півріччі
ілюстративне фото / bank.gov.ua

Національний банк України вперше публікує інформацію про обсяги використання таких платіжних інструментів, як кредитний трансфер та прямий дебет, збір якої було запроваджено з минулого року.   За перше півріччя 2024 року населення та компанії здійснили 0,8 млн платіжних операцій, ініційованих із застосуванням прямого дебету, на суму 21,23 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба Нацбанку

Зазначається, що з використанням кредитного трансферу та прямого дебету бізнес та населення здійснюють перекази коштів у межах України, так і транскордонні (в Україну та за її межі), у тому числі розрахунки для здійснення міжнародної торгівлі (експорт/імпорт товарів та послуг).

Читайте також:

Повідомляється, що запровадження такої звітності відповідає підходам Європейського центрального банку та інших провідних центральних банків світу. Це дозволяє імплементувати в українській платіжній сфері сучасні європейські підходи до оцінки обсягів платіжних операцій (як із використанням платіжних карток, так і ініційованих безпосередньо з рахунків користувачів без використання платіжних карток (тобто кредитний трансфер та прямий дебет)).

За даними регулятора, за перше півріччя 2024 року було здійснено 0,8 млн шт. платіжних операцій, ініційованих із застосуванням прямого дебету, у сумі 21,23 млрд грн. Найбільш поширені платіжні операції, ініційовані із застосуванням кредитного трансферу, у першому півріччі цього року їх здійснено:

  • в межах України – 1848 млн шт. на суму майже 20 166 млрд грн.;
  • в Україну - 2,52 млн шт. на суму 33,89 млрд доларів США в екв.;
  • з України – 0,56 млн. шт. на суму 35,09 млрд доларів США в екв.

Також повідомляється, що за перше півріччя найбільша кількість платіжних операцій у межах України, ініційованих із застосуванням кредитового трансферу, була виконана з рахунків фізичних осіб. Це 1 603,7 млн шт., або 86,78% від загальної кількості відповідних платіжних операцій. Водночас, за сумою більше таких платіжних операцій було здійснено з рахунків суб'єктів господарювання: 18 063,20 млрд грн, або 89,57% від загальної суми.

У НБУ зазначають, що на користь фізичних осіб в Україну з-за кордону за цей період надійшло 55,41% від загальної кількості платіжних операцій, здійснених із застосуванням кредитового трансферу. У той же час, за сумою також лідирує бізнес – 94,16% від загальної суми платіжних операцій, ініційованих із використанням кредитового трансферу, надійшло на користь суб'єктів господарювання (за зовнішньоекономічними контрактами). Найбільше коштів в Україну надходило з країн ЄС (44,95%), Швейцарії (21,22%), Сполучених Штатів Америки (11,79%).

У той же час, згідно зі звітом, найбільший обсяг платіжних операцій з України, ініційованих із застосуванням кредитового трансферу, здійснено бізнесом (за зовнішньоекономічними контрактами): 0,52 млн шт. на суму 35,02 млрд доларів США в екв. Це становить 93,67% та 99,8% загальної кількості та суми таких платіжних операцій відповідно. Географічно найбільше коштів надійшло до країн ЄС (60,51%), Швейцарії (10,33%) та Китаю (5,06%).

Раніше ми писали про те, що цієї осені відбудеться перший автоматичний обмін фінансовою інформацією за стандартами CRS між Україною та більш ніж 100 країнами, включаючи всі європейські. Він розкриє наявність та розмір доходів українців для подальшого їх оподаткування в Україні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK