ВВП України зріс на 4,5% за дев'ять місяців: що підтримує економіку

Незважаючи на виклики війни, економіка України продовжує відновлюватись.
ВВП України зріс на 4,5% за дев'ять місяців: що підтримує економіку
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У вересні 2024 року українська економіка зросла на 3,8% [±1%] порівняно з вереснем 2023 року. За дев'ять місяців 2024 року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,5% [±1%] порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це свідчать дані Міністерства економіки.

Читайте також:

За словами міністра економіки Юлії Свириденко, незважаючи на виклики війни, економіка України продовжує відновлюватися. 

"У вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур. Зростання також спостерігалося в транспорті та будівництві. Другий місяць поспіль підприємства торгівлі, промисловості та будівництва покращують оцінки своєї діяльності на найближчу перспективу, і однією з ключових причин цього оптимізму є нормалізація ситуації в енергетиці", - пояснила очільниця Мінекономіки.

Читайте також:

Вона зауважила, що  економічне зростання за перші дев'ять місяців 2024 року на рівні 4,5% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Пожвавлення внутрішнього попиту та стабільна робота Українського морського коридору підтримали позитивні тенденції в промисловості. Зростає попит на продукцію машинобудування (зокрема ВПК) та будівельні матеріали, а також промислові товари для домогосподарств.

Читайте також:

Пожвавлення промисловості позитивно вплинуло на транспорт: зросли обсяги залізничних перевезень та переробки вантажів у морських портах. У будівництві збільшились обсяги робіт завдяки відновленню критичної інфраструктури та ремонту доріг.

У внутрішній торгівлі спостерігалось зростання обороту завдяки збільшенню споживчого попиту та налагодженню постачання товарів.

Крім того, сільське господарство демонструє позитивну динаміку через початок збору пізніх культур, а тваринництво зростає завдяки стабільному попиту та державній підтримці.

Читайте також:

Водночас дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.

Раніше ми писали, що з початку роботи українського морського коридору порти Великої Одеси обробили вже 75 млн тонн вантажів, з яких 50,1 млн тонн - продукція українських аграріїв.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK