Росіяни продовжують обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, тож повернулися графіки відключення світла. У МОЗ нагадали, як краще зберігати продукти в нинішніх умовах, щоб вони залишалися свіжими та безпечними для здоров'я.
Як підготуватися до вимкнення електроенергії
Рекомендується тримати кілька пакетів із льодом у морозильній камері. Це допоможе зберегти холод при відключенні електроенергії.
Розгляньте купівлю холодильних елементів. Їх можна тримати в морозильнику й за потреби використовувати в охолоджувальних боксах або термосумках.
Також підготуйте запас консервів та сухих продуктів, щоб підкріпитись, якщо світла не буде довше, ніж планувалося.
Що робити, коли вимкнули електроенергію
Можна перемістити продукти, що швидко псуються, у термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотири години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери, так можна продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику. А якщо використати сухий лід, продукти можуть зберігатися до двох діб.
Варто розділити продукти. Ті, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
При цьому тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до 4 годин, морозильна камера - до 48.
Заповнений холодильник/морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тож варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закриваючи вентиляційні отвори й не ставлячи каструлі та продукти впритул в основному відсіку, щоб повітря було мало, але при цьому воно вільно циркулювало.
Що робити після відновлення електропостачання
Необхідно перевірити температуру продуктів та оглянути їх на наявність ознак псування. Їжа, що зберігалася при температурі вище 4°C понад дві години, може бути небезпечною. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Якщо ви не впевнені в безпеці їжі, краще її викинути.
Які альтернативи холодильника:
- сумки-холодильники;
- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);
- льох або підвал;
- термічна обробка продуктів.
"Рекомендуємо переглянути меню та раціон на користь швидкого, легкого і того, що не швидко псується. У літній період великою частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти", - йдеться в повідомленні.
Раніше ми писали, що через масовані російські обстріли в Україну повернулися відключення світла. У такому разі дуже важливо мати запаси продуктів, що не псуються без холодильника.