Мобілізація та удари по енергосистемі є ключовою загрозою для економічного розвитку України – ЄБРР.

За прогнозами банку, зростання української економіки цього року знижено до 3%.
Мобілізація та удари по енергосистемі є ключовою загрозою для економічного розвитку України – ЄБРР.
Часів Яр / armyinform.com.ua

Економіка України стикається зі збільшеною загрозою, оскільки посилення російської агресії завдає шкоди енергосистемі та змушує Київ відправляти працівників на передову. Крім того, перенесення бойових дій на нові території може погіршити ситуацію.

Про це пише The Guardian із посиланням на слова головного економіста Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Беати Яворчик.

Видання зазначає, що у своєму останньому економічному огляді ЄБРР знизив свої прогнози зростання економіки та зазначив, що більш ніж два роки бойових дій в Україні торкнулися не лише її економіки, а й сусідів.

Читайте також:

"Банк знизив прогноз зростання для регіонів, в яких він працює, з 3,2% до 3% цього року", - заявила Беата Яворчик.

За її словами, в Україні мобілізація додаткових людей на війну завдасть удару по економіці, а руйнація генерації електроенергії матиме наслідки.

Так, у березні та квітні виробництво електроенергії в Україні скоротилося на 40%, при цьому було зруйновано багато теплових та гідроелектростанцій. Економіка України скоротилася майже на третину 2022 року, а потім трохи відновилася 2023 року. ЄБРР очікує, що цього року вона зросте на 3%.

Як вважає Яворчик, гарною новиною для Києва є те, що фінансова допомога США у розмірі 61 мільярда доларів покрила розрив між державними видатками та доходами цього року, і що Чорноморський коридор відкритий для експорту.

«Війна – це велика невідома. На початковому етапі війни військові бої відбувалися на теренах, які забезпечували 60% економічної діяльності України. Згодом бойові дії перемістилися на меншу територію. Якщо територія, охоплена бойовими діями, повернеться до перших днів війни, це завдасть шкоди економіці», - наголошує економіст ЄБРР.

Також ЄБРР переглянув свій прогноз зростання економіки Росії на 2024 рік з 1% до 2,5%, але зрештою відчуватиметься відтік іноземних фірм та кваліфікованої робочої сили.

«Хоча короткострокові перспективи Росії покращали, у середньостроковій перспективі Росія відчує на собі наслідки війни. Санкції та наслідки відтоку мізків вплинуть на зростання продуктивності», – сказала Яворчик.

Раніше ми писали про те, що за прогнозами МВФ цього року до жовтня, середній курс буде 41 гривню за 1 долар США.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK