Пільгова іпотека стане доступнішою для українців: програму єОселя розширили

З 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть скористатися державною програмою єОселя та придбати житло.
Пільгова іпотека стане доступнішою для українців: програму єОселя розширили
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування "єОселя". Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 4 липня 2023 року, передає пресслужба Мінекономіки.

Читайте також:

"З 1 серпня запускаємо наступний етап державної програми "єОселя" і збільшуємо кількість українців, які можуть скористатись нею та придбати житло. Ветерани війни, учасники бойових дій, внутрішні переселенці, що змушені були переїхати через війну в більш безпечні регіони, та люди, які не мають свого житла, можуть подати заявку через застосунок "Дія" на отримання іпотечного кредиту під 7%", - прокоментувала міністр економіки Юлія Свириденко.

Так, подати заявку на участь у програмі зможуть:

  • ветерани війни та члени їхніх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім'ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім'ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім'ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр на кожного наступного члена сім'ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також:

Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі "єОселя" на таких умовах:

  • фіксована річна ставка у гривні - 7%;
  • перший внесок - від 20%;
  • термін кредитування - до 20 років;
  • придбати можна квартиру в будинку, що будується або не старшому за три роки на момент укладення договору. 

Якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише в забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках "єОселі" допускається кредитування лише за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту, розповіли в міністерстві.

Читайте також:

В ухваленому рішенні Кабміну також передбачаються такі зміни до програми доступного іпотечного кредитування "єОселя":

  • збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  • до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового й начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань отримали І-II групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію % ставки за рахунок держави до рівня 3% річних;
  • по моделях фінансування будівництва житла виключено "попередні" договори та договори, по яких не відбувається "реальний" перехід майнових прав до покупців.

Раніше ми писали, що в застосунку "Дія" запустили програму "єОселя". Тепер українці можуть отримати від держави пільговий кредит на нове житло.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK