Відновлення України: компанії інвестують сотні мільйонів доларів у виробництво будматеріалів

Частка вітчизняної продукції галузі перевищує 90%.
Відновлення України: компанії інвестують сотні мільйонів доларів у виробництво будматеріалів
Josue Isai Ramos Figueroa / unsplash.com

Київська школа економіки (KSE) у своєму дослідженні дійшла висновку, що частка вітчизняних будматеріалів в Україні перевищує 90%, а інвестиції в цю галузь уже становили майже 600 млн доларів.

Про це повідомляє прес-служба KSE.

У KSE зазначають, що абсолютна більшість необхідних будматеріалів може бути виготовлена в Україні, що обійдеться країні дешевше за імпорт і створить додаткові робочі місця, збільшивши надходження до держбюджету. Так, серед найважливіших будматеріалів значаться цемент, бетон, металоконструкції, цегла, скло, теплоізоляційні матеріали тощо.

Читайте також:

У той же час, як повідомляють у KSE, щоб підготувати вітчизняні потужності до необхідного для відновлення обсягу виробництва, знадобиться час і чималі інвестиції. Наприклад, щоб покрити потреби в цементі, потрібне будівництво клінкерних печей, яке може зайняти близько 2-3 років.

Як зазначають експерти Київської школи економіки, низка великих міжнародних компаній уже оголосила про свої інвестиційні проекти в Україні, а саме:

Група CRH, яка має три цементні заводи в Україні під брендом CEMARK, за час повномасштабного вторгнення вже інвестувала $80 мільйонів в Україну. Крім того, 2023 року компанія заявила, що спільно з ЄБРР планує придбати активи італійської Buzzi в Україні на $100 млн.

Kingspan - ірландська компанія з виробництва будівельних матеріалів - має намір інвестувати $300 млн у проект "Сірша". Там розраховують, що до 2026 року почне працювати виробничий кампус.

Українська компанія City One Development у 2022 році розпочала будівництво склозаводу в Київській області — єдине аналогічне підприємство в Україні було зруйновано у 2014 році. Задекларована вартість проекту становить €100 мільйонів , а на будівництво має піти кілька років. Згодом компанія оголосила про намір збудувати ще один аналогічний завод до 2025 року.

У рамках дослідження Київська школа економіки співпрацювала з ГО "Технології Прогресу", щоб використовувати дані з BRP.org.ua для оцінки існуючих проектів відновлення та відповідних потреб у будматеріалах. Оприлюднення результатів заплановане на липень 2024 року.

Раніше ми писали про те, що Програмою "єВідновлення" за рік скористалося понад 57 тисяч українців, які отримали від держави понад 11 млрд грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK