Скільки коштує будинок збудувати за допомогою 3D-принтера

Друк будинків дешевший за традиційні методи від 10% до 45%.
Скільки коштує будинок збудувати за допомогою 3D-принтера
Jakub Żerdzicki / unsplash.com

На Київщині в Ірпені за допомогою 3D-принтера надрукували будинок для сім'ї загиблого військового. Нове житло площею 130 квадратних метрів звели за допомогою 3D-принтера всього за дві доби.

Про це пише LIGA.net у своєму розборі про те, як ця технологія розвивається в Україні.

Читайте також:

Видання зазначає, що, за прогнозами ООН, до 2030 року близько 3 млрд людей у всьому світі постраждають від житлової кризи, а для України ця криза загострюється війною. На думку експертів, терміновий попит потребує інноваційних рішень, таких як 3D-друк.

Видання повідомляє, що 3D-принтер підйомно-радіальний і дозволяє легко переміщати конструкцію будівельним майданчиком. При цьому час на розгортання та згортання займає до 3 годин. А для старту роботи потрібна електроенергія, вода та спеціальна сертифікована бетонна суміш, розроблена компанією Henkel під брендом Ceresit.

Експерти зазначають, що стіни будинку площею 130 квадратних метрів друкували 58 мотогодин, використавши 72 тонни спеціальної цементно-піщаної суміші, а товщина стін становить 60 см. Проте через бюрократію, здавання будинку в експлуатацію може затягтися на чотири місяці, насамперед, через підключення електроенергії.

За оцінками експертів, приблизна вартість квадратного метра будинку – $700. А масовий друк орієнтовно на 20% і дешевше традиційних методів будівництва. А на думку інших будівельників приватних будинків вартість квадратного метра становить $400-500, включаючи фундамент, каркас, дах, вікна, двері і фасад.

При цьому зазначається, що основною перевагою даної технології є економічність та швидкість. Будівельні компанії стверджують, що друк будинків дешевше традиційних методів від 10% до 45%. У той же час, дешевизна залежить від багатьох факторів. Зокрема, кількість об'єктів, локації, матеріалів тощо. Експерти вважають, що коли друк будинків стане масовим, тільки тоді можна буде говорити про їхню економічність. А на будівництво будинків у середньому потрібно від чотирьох до шести місяців, проте 3D-принтер може надрукувати структуру будівлі всього лише за день.

Раніше ми писали про те, що вартість однокімнатних квартир у Києві за ці півроку підвищилася на 4%.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK