Правила програми "єВідновлення" пропонують змінити: у Раді зареєстровано законопроєкт

Українців хочуть звільнити від пенсійного збору при купівлі житла в обмін на житловий сертифікат "єВідновлення".
Правила програми "єВідновлення" пропонують змінити: у Раді зареєстровано законопроєкт
Наслідки російської військової агресії в Україні / Getty Images

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №11444, який змінює правила програми "єВідновлення". Зокрема, пропонується скасувати пенсійний збір при купівлі житла в обмін на житловий сертифікат. Про це повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк.

Читайте також:

Так, пропонується, щоб громадяни України, які купують житло за кошти "єВідновлення", не сплачували збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. 

Крім цього, поточні рахунки, відкриті для зарахування компенсації, не можна буде заарештувати або стягнути в межах виконання закону "Про виконавче провадження". Виняток - ситуації, коли компенсацію отримали незаконно і її мають повернути в повному обсязі.

Читайте також:

"Також у документі прописані процедури визнання населеного пункту територією непридатною для життєдіяльності, і відповідно житло, яке там розташоване, прирівнюється до знищеного об'єкта. Проведення обстеження такого житла для отримання компенсації не потребується", - підкреслила Шуляк.

До того ж законопроєкт №11444 пропонує, щоб компенсацію "єВідновлення" можна було використовувати для погашення кредиту на придбання або інвестування в об'єкт житлової нерухомості чи земельної ділянки, на якій розташовано такий об'єкт. 

Читайте також:

Крім спрощення процедури отримання компенсації, законопроєкт №11444 більш чітко прописує як умови її надання, так і ненадання. Зокрема, додається така підстава для відмови як подання заяви по об'єкту, який не був пошкоджений або знищений унаслідок російської збройної агресії.

Ба більше, встановлюється відповідальність за нецільове використання грошових коштів компенсації "єВідновлення".

Законопроєкт №11440 пропонує спростити процес отримання компенсацій "єВідновлення" громадянам, чиє житло не внесено в Державний реєстр речових прав. Раніше в такому разі потрібно було звертатись до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) за витягом про право власності на житло. Але якщо цей витяг отримати в БТІ з тих чи інших причин було неможливо, єдиним варіантом довести своє право власності і право на компенсацію був суд.

Читайте також:

"У разі ухвалення законопроєкту №11440 отримувати витяг з БТІ буде необов'язково, якщо архіви втрачено або вони розташовані на тимчасово окупованих територіях, а значить можна буде обійтися і без суду, що зменшить навантаження на судову систему, а отримати компенсацію стане простіше", - підсумувала нардеп. 

Раніше ми писали, що мешканці в зоні активних бойових дій тепер можуть отримувати компенсації за знищене житло за програмою "єВідновлення".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK