Будапештський меморандум по-київськи: садибу Зеленського ніхто не повинен відбудовувати

Документ, підписаний між КМДА та співвласниками будівлі, не має обов'язкового характеру.
Будапештський меморандум по-київськи: садибу Зеленського ніхто не повинен відбудовувати
садиба Зеленських / mcip.gov.ua

Після незаконного знесення садиби Зеленських у Києві було укладено меморандум між Київською міською державною адміністрацією (КМДА) та співвласниками садиби. Як запевняє столичний мер Віталій Кличко, цей документ має зобов'язати власників відновити будівлю. Проте, отримавши копію документа, журналісти поспілкувалися із юристами та з'ясували, що це не так.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Видання зазначає, що вже після підписання меморандуму представник співвласника зруйнованої садиби Михайло Литвиненко заявив журналістам, що його клієнт мав повне право знищити будівлю та не вважає, що садиба Зеленських має культурну, архітектурну чи історичну цінність.

Читайте також:

Журналісти показали текст меморандуму юристу Дмитру Перову, який першим повідомив про знесення садиби Зеленських та бореться за її захист.

«Він (документ – ред.) укладений між Департаментом охорони культурної спадщини КМДА та власником об'єкту нерухомості за адресою: вул. Кониського, 22а. Однак, як зазначено в тексті меморандуму, будинок — не пам'ятка. Отже, повноваження пам'яткоохоронного органу на нього не поширюються. У такому разі Департамент не є належною стороною угоди», – каже Дмитро Перов.

Крім того, у пункті 5.3 документа йдеться про те, що його дію можна припинити за письмовою згодою сторін, якщо вони укладуть додаткову угоду. Цей пункт, за словами Перова, дозволяє забудовнику будь-якої миті відмовитися від виконання меморандуму та не відновлювати будинок, а також знести залишки історичного будинку будівельною технікою.

«У жодному з пунктів документа не передбачено відповідальності сторін за невиконання цього меморандуму. Так само і не зазначено, що робити, якщо сторони або одна із сторін відмовиться від його виконання. Незрозуміло, як мають розвиватися події у таких випадках», — наголосив юрист.

У свою чергу, у коментарі журналістам представники КМДА це підтверджують.

"Меморандум за своєю природою є однією з форм договірного регулювання відносин, особливістю якого є те, що він не породжує юридичні зобов'язання сторін, а виконує роль фіксації їх намірів".

Видання нагадує, що у 2017 році компанія «ПВЦ «Сервіт» збудувала 11-поверховий клубний будинок Turgenev упритул до будівлі XIX століття. А, згідно з інформацією в Prozorro, компанія «ПВЦ Сервіт» від 2018 року та на момент руйнування садиби уклала 109 договорів із державними замовниками, з яких 78 – з КМДА. На цих тендерах вона заробила 64 млн грн.

Журналісти зазначають, що після руйнування садиби Зеленських правоохоронці порушили кримінальну справу і незадовго після цього суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання єдиному підозрюваному — співвласнику садиби Михайлу Гречку. У суді Михайло Гречко підтвердив, що був серед власників компанії «ПВЦ Сервіт», а зараз бізнес контролюють його брати Володимир та Віктор Бесаги.

Раніше ми писали про те, що «Київський метрополітен» закупив на тендері рейки на 17% дорожче, ніж у січні.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK