У Запорізькій області найдорожче будівництво поземних шкіл – ЗМІ

Кошториси тендерів засекречені, а підряди віддаються «своїм» фірмам.
У Запорізькій області найдорожче будівництво поземних шкіл – ЗМІ
ілюстративне фото / zoda.gov.ua

У Запорізькій області будують підземні школи, залучаючи «свої» фірми та приховуючи кошториси про ціни на матеріали, які є майже найдорожчими в Україні. Порівняння загальної вартості будівництва об'єктів свідчить, що запорізькі чиновники її завищують.

Про це пише "Запорізький центр розслідувань".

Видання зазначає, що Запорізьку область очолив мер окупованого Мелітополя Іван Федоров, і саме фірмам з Мелітополя віддаються підряди. При цьому замовником тендерів на школи та проектів до них стало підпорядковане обласній владі ДП «Місцеві дороги Запорізької області». Весною перед цим його очолила Вікторія Репашевська, яка керувала у Мелітополі міським Департаментом ЖКГ.

Читайте також:

Видання повідомляє, що в результаті більшість підрядів, власне, на будівництво запорізьких підземних шкіл віддали фірмам з «мелітопольським портфоліо». Вони отримали понад половину укладених зараз договорів на підземні школи – на 420 мільйонів гривень сумарно.

Крім того, як пише видання, ще два контракти отримали «чужинці» – «Адонія компані» із дніпропетровської спільноти підрядників. А ще один підряд отримав інший улюбленець мелітопольських чиновників та Департаменту ЖКГ окремо – ТОВ «Мелсіті».

Зазначається, що за попередні роки роботи компанія "Мелсіті" напрацювала на кількасот мільйонів у Мелітополі. Але її найвідоміший (і скандальний) об'єкт – льодова арена, яку там будували за програмою «Великого будівництва». При цьому додаткові роботи для арени на 60 мільйонів тривали у 2022 році за погодженням з українською владою вже під час окупації. Вони були визнані такими, що підлягають оплаті, хоча їх якість неможливо було перевірити і прийняти за законом.

Крім того, журналісти ще наприкінці червня направили запит до ДП «Місцеві дороги Запорізької області» з проханням надати кошториси будівництва підземних шкіл. Однак там відповіли, що завантаження кошторису у тендерну документацію в системі «Прозорро» не встановлене чинним законодавством, а громадські організації не входять до списку органів, уповноважених здійснювати контроль у сфері закупівель.

Тоді розслідувачі спробували з'ясувати вартість будівництва самостійно, спробувавши зрозуміти, скільки зараз коштують подібні укриття по всій країні.

З'ясувалося, що у Запорізькій області більшість об'єктів – це спорудження подвійного призначення на 500 осіб (440 учнів та 60 дорослих) площею 1425 квадратних метрів, а приблизна ціна проекту – 92,1 мільйона гривень. При цьому за тендерами, опублікованими на «Прозорро», випливає, що у Запоріжжі цю ціну, до якої і так включено чимало, вже збільшили – на 15-17 відсотків.

Як пише видання, середня ціна за великими укриттями, яких у нас законтрактовано вже п'ять (і планують розпочати ще два) – 109,2 мільйона гривень. Тобто на одну людину в укритті припадає 218,4 тисяч гривень, або 78 тисяч гривень на один квадратний метр укриття.

Повідомляється, що у Харкові влітку підписали договір на підземну школу за 69,99 мільйона. Укриття має бути ємністю 352 особи та площею 988,6 «квадратів». Якщо порахувати питомі значення, то виходить 199 тисяч гривень за особу та 70,8 тисяч гривень за квадратний метр. При цьому на Харківщині є єдине укриття, де обидва питомі показники були більшими, ніж у запорізьких шкіл – село Наталіне.

Видання нагадує, що раніше їхні колеги-розслідувачі знайшли завищення на будівельні матеріали у укриттях, які починають будувати на Київщині, Вишневому та Крюківщині. У кошторисах цих тендерів дуже дорогі «базові» будівельні матеріали – бетон різних видів, цемент та інше десь на 30-40 відсотків. Але питомі показники, витрати на одну людину і на один квадрат, однаково нижчі, ніж у запорізьких укриттів. Так, укриття у школі Вишневого розраховане на 1010 осіб, його площа становить 2297 «квадратів», а ціна – 122,68 мільйонів, що у перерахунку 121 тис. на особу або 53,4 тис. на один квадрат. А укриття в ліцеї «Лідер» Крюківщини коштує 169 мільйонів, розраховане на 1040 осіб та має орієнтовну площу 3000 квадратних метрів, що у перерахунку 162,2 та 56,3 тисячі грн відповідно.

Раніше ми писали про те, що КП «Вишнівськтеплоенерго» без конкурентних торгів орендувало когенераційну газопоршневу установку, яка вироблятиме електроенергію та тепло за ціною, на яку можна купити 6 аналогічних станцій.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK